Στα 2 δις ευρώ θα φθάσει το  καινούργιο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που  θα υλοποιηθεί το 2021, όπως είχε αναφέρει το radar.gr προ ημερών. Το ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλο και γι αυτό η κυβέρνηση διά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποσπά σημαντικό ποσόν από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να ικανοποιήσει όλη τη ζήτηση στη χώρα. Άλλωστε από τα 32 δις του Ταμείου, τα 7 προορίζονται για την λεγόμενη «πράσινη Ανάπτυξη» και από αυτά, τα 2 δις θα δαπανηθούν στο  δεύτερο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Μέχρι σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας υποβλήθηκαν 36.000   αιτήσεις συμμετοχής που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν 17.400 δηλαδή το 45% ενώ σταδιακά ο παλιός προϋπολογισμός για το Πρόγραμμα τελειώνει και για το λόγο αυτό ξεκινά το νέο γιγαντιαίο πρόγραμμα.
Τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί είναι περί τα 340 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο περίπου 900 εκατομμυρίων.
 
ΠΟΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες του radar.gr  ένα σπίτι για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα θα πρέπει να:
-είναι νόμιμο και όχι κατεδαφιστέο
-χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
-έχει χαμηλή Ενεργειακή Απόδοση (ΠΕΑ), κατηγορίας   Γ.
Για την αναβάθμιση  στους κοινόχρηστους χώρους και ανελκυστήρες η εισήγηση είναι να παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης ακόμη και 90% υπό προϋποθέσεις σε κάποιες περιπτώσεις.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων (ενεργειακής εξοικονόμησης, έξυπνων συστημάτων και ενεργειακής αυτονόμησης) θα αυξηθεί σημαντικά ίσως και να διπλασιαστεί!
Από   50.000 ευρώ που είναι σήμερα ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου (για περισσότερες κατοικίες) και 80.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, θα φθάσει σε υψηλά επίπεδα γενικής αναβάθμισης. Για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το όριο του προϋπολογισμού είναι σήμερα 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα και σχεδιάζεται να φθάσει 1,6 ευρώ.
 
ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναλυτικά οι γενικές εργασίες που καλύπτονται με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»:

  1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.
  2. Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους: Επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται και οι τυχόν εργασίες μικρής κλίμακας για την υποστήριξη της θερμομόνωσης (ρηγματώσεις, στεγανοποιήσεις).
  3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης:

-Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών.
-Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου.
-Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

  1. Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ: Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.

 
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ

  1. Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: Είναι επιλέξιμα μόνον εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+.

Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering).

  1. Συστήματα αποθήκευσης: Επιλέξιμη μόνον ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού.
  2. Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: Επιλέξιμες μόνον οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον.
  3. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (Smart Home) είναι:

Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
α) Έξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED).
β) Έξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες).
γ) Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κ.λπ.).
 
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

  1. Αναβάθμιση ανελκυστήρα

Επιλέξιμες μόνον οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους

  1. Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού:

-Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
-Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.ά.
-Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.
ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Το υπουργείο όπως ανακοίνωσε χθες και ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες στην προκήρυξη δεύτερου κύκλου του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με περισσότερα κονδύλια και συγκεκριμένα άνω του 1 δις. ευρώ προφανώς σε πρώτη φάση. Το ύψος των ενισχύσεων θα φτάνει μέχρι και 95%, οι έξτρα επιδοτήσεις λόγω  covid-19 και απολιγνιτοποίησης  θα παραμείνουν, όπως και το σύστημα κλιμάκωσης των επιχορηγήσεων με βάση το εισόδημα. Ίδιες θα είναι και οι επιλέξιμες παρεμβάσεις.
Προβλέπεται να αναβαθμιστούν πάνω από ένα εκατομμύριο κατοικίες ενώ η ενεργειακή θωράκιση και οικονομία που θα προκύψει αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων ύψους ενός δισεκατομμυρίου   ευρώ το χρόνο, δηλαδή όσο κοστίζουν …δυόμιση μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 100.000 νέες  θέσεις εργασίας για μηχανικούς, εργολάβους, εμπόρους και εργατοτεχνίτες στην υλοποίηση του προγράμματος.