Εκτεταμένες διασταυρώσεις των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων οποιαδήποτε πηγή μισθωτών, συνταξιούχων ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών, επιχειρήσεων και κατοίκων εξωτερικού, θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ εντός του 2024.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της φορολογικής Αρχής, τα αρχεία του Taxis θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα του ΕΦΚΑ, του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τραπεζών και χωρών του εξωτερικού, σε αναζήτηση κρυφών εισοδημάτων, κερδών και τόκων καταθέσεων.

Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια της Αρχής, να επιτύχει την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και παράλληλα να εμφυσήσει στους φορολογούμενους το πνεύμα της φορολογικής ηθικής, αποτελούν οι δράσεις των διασταυρώσεων για στοιχεία που λαμβάνονται μέσω των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ, από φορείς εκτός της Αρχής αλλά και αξιοποιώντας δεδομένα μέσω πλαισίου της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ και με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων του 2023 οι έλεγχοι, φέτος, στοχεύουν στους ακόλουθους τομείς:

  1. Τραπεζικές καταθέσεις. Οι έλεγχοι με το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» (Bank Account Nexus Crosscheck APPplication ή BANCAPP) το οποίο αυτοματοποίησε τη διαδικασία παροχής στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μέσω του BANCAPP συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS. Ο έλεγχος αφορά τόσο σε καταθέσεις, ρέπος, ασφαλιστικά προϊόντα, παράγωγα, μετοχές όσο και σε δάνεια και σε θυρίδες.
  2. Δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο συμμόρφωσης των φορολογουμένων που δεν υπέβαλαν δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, έχει αναπτυχθεί δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Συγκεκριμένα, λαμβάνονται από τον ΕΦΚΑ στοιχεία για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλονται από τους εργοδότες για το προσωπικό που απασχολούν, τα οποία στη συνέχεια διασταυρώνονται με υποβληθείσες δηλώσεις ΦΜΥ.
  3. Φορολογητέων εκροών για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα.
  4. Εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  5. Εισερχόμενες πληροφορίες από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  6. Εισερχόμενες πληροφορίες από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (CRS/DAC2) για τόκους φυσικών προσώπων αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  7. Αναδρομικών αποδοχών που εισπράχθηκαν το 2023.
  8. Τους προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων).
  9. Τις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ξεπερνούν το ποσό των 5.000 ευρώ και δεν είχαν υπαχθεί από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ως όφειλαν, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
  10. Των στοιχείων φορολογουμένων που δημιουργούν «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη.
  11. Τα στοιχεία των ακινήτων (και των ιδιοκτητών τους) που έχουν σε πλατφόρμες με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited).
  12. Των αρχείων του Taxisnet με στοιχεία άλλων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που δεν υποβάλουν τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις.

Διαβάστε ακόμη: