Στη μείωση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια στο 3,75% από 4,00%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε μια προσπάθεια να δώσει «ανάσα» στην πληγείσα από την ύφεση οικονομία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε άλλες δύο μειώσεις στο δεύτερο μισό του έτους αν επιβεβαιωθεί το outlook για περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Μετά από οκτώ αυξήσεις επιτοκίων στη Σουηδία, ο πληθωρισμός πλησιάζει πλέον τον επίσημο στόχο του 2% της Riksbank, έχοντας προηγουμένως ξεπεράσει το 10%.

Ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο, ενώ η οικονομική δραστηριότητα είναι αδύναμη, αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της. «Σε αυτό το πλαίσιο η Riksbank μπορεί να χαλαρώσει την πολιτική της» προσθέτει.

Στον δρόμο που χάραξε η Ελβετία

Η κίνηση αυτή, καθιστά τη σουηδική κεντρική τράπεζα τη δεύτερη μεταξύ των ομολόγων της στον προηγμένο κόσμο, μετά την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, που ξεκινά τη χαλάρωση στην εποχή μετά την πανδημία.

Η εν λόγω αντίθεση, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο διαφέρουν οι προσεγγίσεις με τις ΗΠΑ, αφού τα σχέδια της Fed για μείωση των επιτοκίων εκτροχιάστηκαν από τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και την ακμάζουσα οικονομία.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Riksbank, Erik Thedeen και οι συνάδελφοί του στην κεντρική τράπεζα, είχαν επισημάνει ότι μια μείωση του κόστους δανεισμού ήταν πιθανή είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη: