Η Νταϊάνα Σπένσερ ή πριγκίπισσα Νταϊάνα ή Lady D είναι από τα ελάχιστα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που αγαπήθηκαν τόσο πολύ από το λαό.

Η κομψότητά της, οι φιλανθρωπικές της δράσεις, ο τρόπος που πλησιάζε το λαό την έκαναν μοναδική, ενώ το διαζύγιό της με τον Κάρολο και οι φήμες για εξωσυζυγική σχέση του τελευταίου με την Καμίλα την έκαναν ακόμα πιο ανθρώπινη στα μάτια του κόσμου.

Δυστυχώς, η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε, σαν σήμερα 31 Αυγούστου, το 1997 σε ένα τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 36 ετών, αφήνοντας ορφανούς από μητέρα τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι. Αυτές είναι μερικές πτυχές της ζωής της που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

25 χρόνια χωρίς την πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ιστορίες και συνωμοσίες

Η κάποτε χαμογελαστή Νταϊάνα, φαινόταν να έχει χάσει τον παλιό εαυτό της, τα τελευταία χρόνια του γάμου τους. Ο Κάρολος είχε ξανά έρθει πολύ κοντά με την Καμίλα και η ίδια ήταν στο περιθώριο. Το διαζύγιο δεν άργησε να έρθει και το 1996 ήταν πλέον ελεύθερη και έτοιμη για μία νέα αρχή.

Την αρχή αυτή της την προσέφερε η μυστική σχέση με τον καρδιοχειρουργό Χασνάτ Καν, τον οποίο είχε ερωτευτεί, όμως μετά από έναν χρόνο η ίδια τερμάτισε την σχέση τους. Τότε, γνώρισε τον Ντόντι Αλ Φαγέντ και όλοι μιλούσαν για έναν κεραυνοβόλο έρωτα, που σύντομα θα οδηγούσε σε έναν λαμπερό γάμο.

Η νύχτα του θανάσιμου τροχαίου

Η ευτυχία της δεν κράτησε για πολύ. Ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά στο Παρίσι, έδωσε τέλος στη ζωή της γλυκιάς και συμπαθητικής πριγκίπισσας, στις 31 Αυγούστου 1997.

Το βράδυ της 30ής Αυγούστου, η Νταϊάνα και ο Ντόντι βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Ritz, το οποίο διατηρούσε ο πατέρας του Ντόντι, 0 δισεκατομμυριούχος Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, στο Παρίσι. Οι παπαράτσι είχαν περικυκλώσει την περιοχή και έτσι το νεαρό ζευγάρι με την συνοδεία τους σκέφτηκε να φύγει από τη δεύτερη είσοδο του ξενοδοχείου.

25 χρόνια χωρίς την πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ιστορίες και συνωμοσίες

Το λαμπερό ζευγάρι, μαζί με τον οδηγό Χένρι Πολ και τον σωματοφύλακα Ρις Τζόουνς, επιβιβάστηκαν στη μαύρη Mercedes S28 για την τελευταία, μοιραία του διαδρομή. Κατευθύνθηκαν προς το τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά, με το αυτοκίνητο να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους παπαράτσι, που τους ακολουθούσαν. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό τους, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός ήχος, που προμήνυε ένα τραγικό ατύχημα. Ο οδηγός είχε χάσει τον έλεγχο και το αυτοκίνητο προσέκρουσε με δύναμη σε μία από τις δεκάδες τσιμεντένιες κολώνες που στήριζαν την σήραγγα.

Ο Ντόντι Αλ Φαγέντ και ο Χένρι Πολ σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ ο Ρις Τζόουνς τραυματίστηκε στο πρόσωπο και έχασε τις αισθήσεις του. Η Νταϊάνα είχε ακόμη τις αισθήσεις της όταν έγιναν οι προσπάθειες να απεγκλωβιστεί, ώστε να της παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την σώσουν, οι επανειλημμένες καρδιακές προσβολές που την χτυπούσαν, την έκαναν να αφήσει την τελευταία της πνοή, στις 04:00 τα ξημερώματα.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο άκουσμα της είδησης

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν τόσο λαοφιλής, που την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκατομμύρια άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι από την συνταρακτική είδηση του θανάτου της και ο θρήνος για την χαμένη «πριγκίπισσα του λαού» ήταν μεγάλος. Η βασιλική οικογένεια όμως, δεν φαινόταν να έχει την ίδια αντίδραση…

Στο άκουσμα του τραγικού δυστυχήματος και στον θάνατο της Νταϊάνα που ακολούθησε, αντέδρασαν με περίσσια ψυχραιμία, σαν να μην είχε συμβεί κάτι. Μάλιστα, η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε να επιστρέψει από τις διακοπές που βρισκόταν με τους δύο εγγονούς της στην Σκωτία, καθώς θεώρησε πως αν γυρνούσαν θα ήταν κακό για την ψυχολογία του Ουίλιαμ και του Χάρι. Όμως ούτε ο Κάρολος, που για 15 χρόνια είχε μοιραστεί την ζωή του με την Νταϊάνα, φάνηκε να συνταράσσεται από το νέο.

Φυσικά, αυτές οι λεπτομέρειες, και άλλες ύποπτες κινήσεις που ακολούθησαν μετά, έκαναν τις φήμες να οργιάζουν και τις θεωρίες συνωμοσίας να μιλούν για μία τραγική δολοφονία. Μετά από ένα τόσο ξαφνικό συμβάν και ειδικά αν στην ιστορία εμπλέκεται η βασιλική οικογένεια, οι θεωρίες συνωμοσίας παίρνουν φωτιά και εμείς θα αναλύσουμε τις πέντε πιο βάσιμες – τους πέντε πιο πειστικούς λόγους δηλαδή, για τους οποίους θα μπορούσε κάποιος να δολοφονήσει την πριγκίπισσα Νταϊάνα!

Ήταν έγκυος και γι’ αυτό τη δολοφόνησαν

Ήταν γνωστό σε όλους σχεδόν, πως η βασιλική οικογένεια δεν είχε αποδεχτεί τον Ντόντι Αλ Φαγέντ ως πιθανό δεύτερο σύζυγο της Νταϊάνα. Σύμφωνα με τον πατέρα του, αλλά και με πολύ ακόμη κόσμο που υποστηρίζει αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, το παλάτι στην Αγγλία δεν συμφωνούσε καθόλου με τον πιθανό γάμο ανάμεσα στην πρώην πριγκίπισσα της Ουαλίας και στον Αιγύπτιο επιχειρηματία για έναν αρκετά ρατσιστικό λόγο. Δεν μπορούσαν να δεχτούν πως ένας Αιγύπτιος μουσουλμάνος θα γινόταν πατριός του πρίγκιπα Γουίλιαμ και Χάρι.

Όταν λοιπόν, οι φήμες για εγκυμοσύνη είχαν αρχίσει να οργιάζουν, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης του άτυχου ζευγαριού. Μία συνωμοσία που αρέσει σε πολλούς να την πιστεύουν, καθώς όντως δικαιολογεί αυτό το μυστήριο ατύχημα και δίνει λίγο φως στο γιατί να πεθάνει τόσο άδικα μία τόσο αγαπητή προσωπικότητα. Όμως, πάντα μένει μία απλή, αλλά αρκετά λαοφιλής εικασία, καθώς δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

25 χρόνια χωρίς την πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ιστορίες και συνωμοσίες

Η Νταϊάνα πάντως, δεν ήταν έγκυος, όπως έδειξαν οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στην συνέχεια και μάλιστα η ίδια δεν είχε αναφέρει ποτέ και σε κανέναν κάποια πιθανότητα εγκυμοσύνης. Οι εικασίες όμως είχαν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Γαλλία, λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό της, και αυξήθηκαν από τα μυστηριώδη σχόλια που έκανε η Νταϊάνα για «μια μεγάλη έκπληξη», την οποία δυστυχώς ποτέ δεν μάθαμε.

Οι παπαράτσι φταίνε για το ατύχημα

Οι φωτογράφοι κατηγορήθηκαν και συνεχίζουν να κατηγορούνται επανειλημμένα για τον θάνατο της Νταϊάνα. Η εικασία αυτή βέβαια, έχει κερδίσει έδαφος, καθώς η Νταϊάνα σε όλη της τη ζωή πίστευε πως το συχνά επίμονο ενδιαφέρον για τη ζωή της, της προκαλούσε κακό.

Αυτή η θεωρία έχει δύο διαφορετικές ερμηνείες. Η πρώτη ισχυρίζεται ότι η ομάδα των παπαράτσι κυνήγησε και «μπλόκαρε» τη Mercedes που επέβαινε η Νταϊάνα, προκαλώντας το ατύχημα. Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι οι παπαράτσι δημιούργησαν, χωρίς να έχουν κάποια δολιότητα στο μυαλό τους, μια κατάσταση σύγχυσης – που οι συνωμότες εκμεταλλεύτηκαν – για να σκοτώσουν την Νταϊάνα και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου.

25 χρόνια χωρίς την πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ιστορίες και συνωμοσίες

Το αυτοκίνητο όντως είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα για να προσπεράσει τους παπαράτσι, όμως οι φωτογράφοι δεν αποδεικνύεται πως ευθύνονται για κάτι παραπάνω, πέρα από την αδιακρισία και την επιμονή τους, να τραβήξουν ένα πλάνο και μία φωτογραφία του ζευγαριού. Η θεωρία συνωμοσίας όμως, που τους θέλει να λειτούργησαν ως ένα καταπληκτικό μέσο πρόκλησης σύγχυσης, θα στοιχειώνει τους παπαράτσι για πάντα, γιατί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο οδηγός, Χένρι Πολ, έτρεχε για να τους ξεφύγει και είτε έχασε τον έλεγχο, είτε δεν είδε το μοιραίο άσπρο αυτοκίνητο.

Διαβάστε ακόμη: