Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από το τραγικό δυστύχημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Παρίσι. Ήταν 31η Αυγούστου του 1997, όταν άφησε την τελευταία της πνοή στη σήραγγα Ponte del’ Alma του Παρισιού, κυνηγημένη από δεκάδες παπαράτσι. Ήταν μόλις 36 ετών. Ο γάμος της Νταϊάνα με τον πρίγκιπα της Ουαλίας έγινε στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Νταϊάνα: Η τελευταία μέρα στο Παρίσι

Είχαν φτάσει στο Παρίσι το απόγευμα του Σαββάτου με τη συνοδεία του σωματοφύλακά τους Τρέβορ Ρις Τζόουνς. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε από το ασανσέρ του ξενοδοχείου, η Νταιάνα έδειχνε ευτυχισμένη, καθώς ανέβαινε με τον αγαπημένο της στον 1ο όροφο. Το λαμπερό ζευγάρι, μαζί με τον οδηγό Χένρι Πολ και τον σωματοφύλακα Ρις Τζόουνς, επιβιβάστηκαν στη μαύρη Mercedes S28 για την τελευταία, μοιραία του διαδρομή.

Κατευθύνθηκαν προς το τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά, με το αυτοκίνητο να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους παπαράτσι, που τους ακολουθούσαν. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό τους, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός ήχος, που προμήνυε ένα τραγικό ατύχημα. Ο οδηγός είχε χάσει τον έλεγχο και το αυτοκίνητο προσέκρουσε με δύναμη σε μία από τις δεκάδες τσιμεντένιες κολώνες που στήριζαν την σήραγγα.

Ο Ντόντι Αλ Φαγέντ και ο Χένρι Πολ σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ ο Ρις Τζόουνς τραυματίστηκε στο πρόσωπο και έχασε τις αισθήσεις του. Η Νταϊάνα είχε ακόμη τις αισθήσεις της όταν έγιναν οι προσπάθειες να απεγκλωβιστεί, ώστε να της παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την σώσουν, οι επανειλημμένες καρδιακές προσβολές που την χτυπούσαν, την έκαναν να αφήσει την τελευταία της πνοή, στις 04:00 τα ξημερώματα.

Η απώλεια της ζωής της προκάλεσε ανεπανάληπτο κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα προκάλεσε τεράστια θλίψη σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε μετά από χρόνια από τον θάνατο της: «Ο θάνατος της μητέρας μου, άφησε ένα τεράστιο συναισθηματικό κενό».

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το θάνατο της

 

Ήταν έγκυος και γι’ αυτό τη δολοφόνησαν

Ήταν γνωστό σε όλους σχεδόν, πως η βασιλική οικογένεια δεν είχε αποδεχτεί τον Ντόντι Αλ Φαγέντ ως πιθανό δεύτερο σύζυγο της Νταϊάνα. Σύμφωνα με τον πατέρα του, αλλά και με πολύ ακόμη κόσμο που υποστηρίζει αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, το παλάτι στην Αγγλία δεν συμφωνούσε καθόλου με τον πιθανό γάμο ανάμεσα στην πρώην πριγκίπισσα της Ουαλίας και στον Αιγύπτιο επιχειρηματία για έναν αρκετά ρατσιστικό λόγο. Δεν μπορούσαν να δεχτούν πως ένας Αιγύπτιος μουσουλμάνος θα γινόταν πατριός του πρίγκιπα Γουίλιαμ και Χάρι.

Όταν λοιπόν, οι φήμες για εγκυμοσύνη είχαν αρχίσει να οργιάζουν, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης του άτυχου ζευγαριού. Μία συνωμοσία που αρέσει σε πολλούς να την πιστεύουν, καθώς όντως δικαιολογεί αυτό το μυστήριο ατύχημα και δίνει λίγο φως στο γιατί να πεθάνει τόσο άδικα μία τόσο αγαπητή προσωπικότητα. Όμως, πάντα μένει μία απλή, αλλά αρκετά λαοφιλής εικασία, καθώς δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Η Νταϊάνα πάντως, δεν ήταν έγκυος, όπως έδειξαν οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στην συνέχεια και μάλιστα η ίδια δεν είχε αναφέρει ποτέ και σε κανέναν κάποια πιθανότητα εγκυμοσύνης. Οι εικασίες όμως είχαν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Γαλλία, λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό της, και αυξήθηκαν από τα μυστηριώδη σχόλια που έκανε η Νταϊάνα για «μια μεγάλη έκπληξη», την οποία δυστυχώς ποτέ δεν μάθαμε.

Οι παπαράτσι φταίνε για το ατύχημα

Οι φωτογράφοι κατηγορήθηκαν και συνεχίζουν να κατηγορούνται επανειλημμένα για τον θάνατο της Νταϊάνα. Η εικασία αυτή βέβαια, έχει κερδίσει έδαφος, καθώς η Νταϊάνα σε όλη της τη ζωή πίστευε πως το συχνά επίμονο ενδιαφέρον για τη ζωή της, της προκαλούσε κακό.
Αυτή η θεωρία έχει δύο διαφορετικές ερμηνείες.

Η πρώτη ισχυρίζεται ότι η ομάδα των παπαράτσι κυνήγησε και «μπλόκαρε» τη Mercedes που επέβαινε η Νταϊάνα, προκαλώντας το ατύχημα. Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι οι παπαράτσι δημιούργησαν, χωρίς να έχουν κάποια δολιότητα στο μυαλό τους, μια κατάσταση σύγχυσης – που οι συνωμότες εκμεταλλεύτηκαν – για να σκοτώσουν την Νταϊάνα και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου.

Το αυτοκίνητο όντως είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα για να προσπεράσει τους παπαράτσι, όμως οι φωτογράφοι δεν αποδεικνύεται πως ευθύνονται για κάτι παραπάνω, πέρα από την αδιακρισία και την επιμονή τους, να τραβήξουν ένα πλάνο και μία φωτογραφία του ζευγαριού. Η θεωρία συνωμοσίας όμως, που τους θέλει να λειτούργησαν ως ένα καταπληκτικό μέσο πρόκλησης σύγχυσης, θα στοιχειώνει τους παπαράτσι για πάντα, γιατί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο οδηγός, Χένρι Πολ, έτρεχε για να τους ξεφύγει και είτε έχασε τον έλεγχο, είτε δεν είδε το μοιραίο άσπρο αυτοκίνητο.

Το μοιραίο άσπρο Fiat Uno

Η θεωρία πως ένα λευκό αυτοκίνητο Fiat Uno ευθύνεται για το τροχαίο ατύχημα, είναι η πιο διαδεδομένη, ακόμα και 24 χρόνια μετά το δυστύχημα. Αρκετοί μάρτυρες υποστηρίζουν πως το είδαν να βγαίνει με μεγάλη ταχύτητα από την σήραγγα και οι μετέπειτα έρευνες που έγιναν στη μαύρη Mercedes, αποδεικνύουν σημάδια πρόσκρουσης με ένα αυτοκίνητο λευκού χρώματος.
Σύμφωνα με την θεωρία, το λευκό Fiat πλησίασε το αυτοκίνητο που επέβαινε η Νταϊάνα και καθώς ο Χένρι έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όταν προσπάθησε να το προσπεράσει, συγκρούστηκαν, του ξέφυγε το τιμόνι και προσέκρουσε σε μία από τις κολώνες του τούνελ. Συνεπώς, οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν πως το αυτοκίνητο αυτό ήταν σκοπίμως σταθμευμένο εκεί.

Πράγματι, παρά το τραγικό τροχαίο που συνέβη μπροστά στον μυστήριο οδηγό του λευκού αυτοκινήτου, εκείνος έκανε προσπέραση στο τρακαρισμένο αυτοκίνητο, ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Οι εικασίες έκαναν αμέσως αναφορά για μία σκόπιμη και καλά προμελετημένη κίνηση κάποιου που βρέθηκε εκεί την κατάλληλη στιγμή, και όχι τυχαία. Ήθελαν τον οδηγό να είναι είτε παπαράτσι που ακολουθούσε το ζεύγος εκείνο το βράδυ, είτε κάποιος που πληρώθηκε για να βρεθεί στο τούνελ την κατάλληλη στιγμή.

Πράγματι, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, ο οποίος έκανε την δική του έρευνα καθώς δεν εμπιστευόταν κανέναν, ανακάλυψε πως το Fiat ανήκε στον φωτογράφο Τζέιμς Αντανσόν, που συχνά ακολουθούσε την πριγκίπισσα για να αποθανατίσει προσωπικές της στιγμές. Ο ίδιος όμως φαίνεται να βρισκόταν μακριά από το Παρίσι, με άλλοθι που το επιβεβαίωνε. Ο τραγικός του θάνατος όμως το 2000, όπου βρέθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι, μέσα σε μία καμένη BMW, ενίσχυσε τις θεωρίες πως αυτός είχε προκαλέσει τον θάνατο του ζεύγους, και πως κάποιος του το είχε αναθέσει.

Η βασιλική οικογένεια σχεδίαζε να «τη βγάλει από την μέση»

Ο κύριος παρακινητικός παράγοντας πίσω από σχεδόν όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, είναι η πεποίθηση της ίδιας της Νταϊάνα, ότι κινδύνευε η ζωή της. Το κυριότερο από τα στοιχεία που ενισχύουν αυτή τη θεωρία, ότι δηλαδή ήταν σίγουρη πως κάποιος σχεδιάζει να την σκοτώσει, είναι μια επιστολή που αποκάλυψε ο Πολ Μπάρελ, ο μπάτλερ της Νταϊάνα, ο οποίος ανακάλυψε ότι του την είχε δώσει άκρως εμπιστευτικά το 1996.
«Κάθομαι εδώ στο γραφείο μου σήμερα τον Οκτώβριο (1996) και λαχταρώ κάποιον να με αγκαλιάσει και να με ενθαρρύνει να κρατηθώ δυνατή και να κρατήσω το κεφάλι ψηλά. Αυτή η συγκεκριμένη φάση στη ζωή μου είναι η πιο επικίνδυνη. Σχεδιάζει ένα «ατύχημα» στο αυτοκίνητό μου, μία βλάβη στα φρένα και ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, προκειμένου να καταστήσει ελεύθερο το μονοπάτι για τον Κάρολο να παντρευτεί», φαίνεται να είχε γράψει.

Η ιατρική περίθαλψη της Γαλλίας της στέρησε την ζωή

Οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι οι γιατροί άφησαν τη Νταϊάνα να πεθάνει, μάλλον επίτηδες. Όσοι πιστεύουν αυτή τη θεωρία θεωρούν πως για τον θάνατο της Νταϊάνα ευθύνεται η καθυστερημένη προσφορά βοήθειας στην τραυματισμένη πριγκίπισσα.

Πέρα από το γεγονός ότι το ασθενοφόρο άργησε αρκετά να φτάσει στο σημείο του ατυχήματος, ενώ το νοσοκομείο βρισκόταν λιγότερο από μισή ώρα μακριά, η θεωρία αυτή περιστρέφεται γύρω από την αντιμετώπιση της, στον τόπο του δυστυχήματος. Η Νταϊάνα δεν μεταφέρθηκε κατευθείαν στο νοσοκομείο, αλλά της παρείχαν στο σημείο του ατυχήματος τις πρώτες βοήθειες. Αν αντίθετα είχε μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο και είχε νοσηλευτεί εκεί, υποστηρίζουν πως θα είχε επιβιώσει.