Ένας 19χρονος χάκερ κατάφερε να πάρει τον έλεγχο από τον σπίτι του σε πάνω από 25 διαφορετικά μοντέλα της Tesla σε 13 χώρες.

Μάλιστα ο 19χρονος David Colombo δεν δίστασε να ποστάρει στο λογαριασμό του στο twitter κάθε επιτυχημένο χακάρισμά του, τονίζοντας ότι προς το παρόν τουλάχιστον το μόνο που έκανε ήταν να δυναμώνει την ένταση του ήχου ή να αναβοσβήνει τα φώτα του κάθε αυτοκινήτου.

Ο Colombo αναφέρει ότι ανακάλυψε μια αδυναμία στο software της Tesla και πήρε τον έλεγχο της κεντρικής μονάδας των αυτοκινήτων, έχοντας τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει πολλές επιπλέον λειτουργίες, να δει εάν ο οδηγός είναι μέσα ή όχι στο αυτοκίνητο, και το κυριότερο, να επέμβει ακόμη και όταν το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει.

Φυσικά, ο 19χρονος χάκερ δεν αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς πέτυχε να μπει στο λογισμικό των Tesla από απόσταση, όμως διευκρινίζει ότι δεν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αυτοκινήτων της Tesla τα οποία κατάφερε να χακάρει.

Viceroy Research: Η Tesla είναι η απόλυτη φούσκα, υπερτιμημένη λόγω της ανθρώπινης βλακείας

Υπερτιμημένη λόγω… της απέραντης ανθρώπινης βλακείας είναι η Tesla, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Viceroy Research, Fraser Perring. Ο short seller είναι παγκοσμίως γνωστός ως ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο της γερμανικής fintech Wirecard, ξεσκεπάζοντας τους εμπλεκόμενους.

Πλέον, όμως, την προσοχή του έχει κερδίσει μια εταιρεία της Wall Street, ο ιδρυτής της οποίας το 2022 τυγχάνει να είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο λόγος λοιπόν για την αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ, την οποία ο Perring, με απλά λόγια, θεωρεί «φούσκα» και στοιχηματίζει ότι κάποια στιγμή η τιμή της μετοχής της θα επανέλθει στη Γη από τη Στρατόσφαιρα στην οποία βρίσκεται.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έγραψε στο Twitter την Τετάρτη, υπάρχει «τραγική απόκλιση τιμών» μεταξύ των μετοχών της Tesla και των κατεστημένων αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota Motor Corp. και Volkswagen AG.

Οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο πούλησαν ο καθένας περίπου 10 ή 11 οχήματα για καθένα που παρέδιδε η Tesla πέρυσι, ωστόσο η εταιρεία με επικεφαλής τον Elon Musk έχει κεφαλαιοποίηση 1,15 τρισεκ. δολαρίων, υπερδιπλάσια από τις συνδυασμένες αποτιμήσεις της Toyota και της VW.

«Ποτέ δεν σορτάρω υπεραγορασμένες μετοχές, παρά μόνο αν διαπιστώνονται παράλογες αποτιμήσεις που εδράζονται στην απόλυτη ανθρώπινη βλακεία» είπε ο Perring.

«Mε μια συντηρητική εκτίμηση, αυτή η εταιρεία είναι υπερτιμημένη, νομίζω, τουλάχιστον κατά 10x» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Perring ήταν μέλος μιας ομάδας πίσω από μια έκθεση του 2016 που κατηγορούσε τη διοίκηση και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Wirecard για ξέπλυμα χρήματος και διευκόλυνση της αποφυγής περιορισμών για όσους τζογάρουν στο Διαδίκτυο.

Η εταιρεία κατέρρευσε τον Ιούνιο του 2020, αφού αποκάλυψε ότι 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) περιουσιακών στοιχείων που ήταν εγγεγραμμένα στον ισολογισμό της πιθανότατα δεν υπήρχαν ποτέ. Ενώ όμως το Viceroy έχει μεγάλο ιστορικό επιθέσεων σε εταιρείες που επιδίδονται σε παρανομίες, ο Musk μπορεί να μην είναι ο επόμενος στόχος του.

Αυτό αποδεικνύεται από το short «στοίχημά» του στην αυτοκινητοβιομηχανία, που δεν ξεπερνά το 5% του χαρτοφυλακίου του.

Από την άλλη, ο Έλον Μασκ χαρακτηρίζει τους «σορτάκηδες» «καταστροφείς αξίας», ωστόσο η Τesla είναι από καιρό ένα από τα μεγαλύτερα short στην αγορά των ΗΠΑ, το οποίο έχει κοστίσει δισεκατομμύρια καθώς η μετοχή έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια.

Έλον Μασκ: Αν η Tesla χρεοκοπήσει, θα χρεοκοπήσω κι εγώ αμέσως

Η ευρωπαϊκή Northvolt παρήγαγε την πρώτη μπαταρία “αντί-Tesla”