Την ευρωπαϊκή απάντηση στην ηγέτιδα Tesla φιλοδοξεί να δώσει η σουηδική Northvolt. Η εταιρία ανάπτυξης μπαταριών ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι παρήγαγε την πρώτη της μπαταρία ιόντων λιθίου στο εργοστάσιό της στη Skelleftea, τηρώντας μάλιστα την προθεσμία έναρξης παραγωγής στο εργοστάσιο πριν από το τέλος του 2021.

Η Northvolt, που ανταγωνίζεται το τμήμα δημιουργίας μπαταριών της Tesla και η οποία αποτιμήθηκε στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές τον Ιούνιο του 2021, ανέφερε ότι η μπαταρία της είναι πλήρως ευρωπαϊκή, καθώς έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και συναρμολογηθεί πλήρως σε ένα gigafactory (μονάδα δημιουργίας μπαταριών μεγάλης κλίμακας όπου η ετήσια παραγωγή μετράται σε γιγαβατώρες – GWh).

Η ευρωπαϊκή Northvolt παρήγαγε την πρώτη μπαταρία "αντί-Tesla"

Η εγκατάσταση Northvolt Ett στη Skelleftea αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγή 60 GWh και στόχο το 20% με 25% του μεριδίου αγοράς της Ευρώπης μέχρι το 2030. Η μπαταρία βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στο gigafactory την Τρίτη, είπε η Northvolt.

Καθαρή ενέργεια

Οι πρώτες μπαταρίες που θα βγουν από την παραγωγή θα παραμείνουν στη μονάδα για να περάσουν τους απαραίτητους ελέγχους, αλλά ήδη από τις πρώτες ανακοινώσεις ο ενθουσιασμός της διοίκησης της εταιρείας ήταν έκδηλος.

«Μέσα στα επόμενα χρόνια προσβλέπουμε στην διεύρυνση της παραγωγής με τρόπο που θα διευκολύνει τη μετάβαση της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, Peter Karlson.

Από εκεί και πέρα, εφόσον όλα πάνε καλά, οι πρώτες παραδόσεις σε πελάτες αναμένονται μέσα στην ερχόμενη χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό δε, πως ήδη η λίστα των επίδοξων πελατών που έχει σχηματιστεί είναι σημαντική, δεδομένου πως οι βιομηχανίες αυτοκινήτου έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να προετοιμαστούν για την νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Η σουηδική εταιρεία αριθμεί συμβόλαια αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων με βιομηχανίες όπως η BMW, η Volkswagen, η Volvo Cars, η Polestar, η Scania και η Fluence.

Tesla: Ανακαλεί περισσότερα από 475.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τιμές-ρεκόρ στα γερμανικά αυτοκίνητα λόγω έλλειψης ημιαγωγών

Η παγκόσμια μελέτη της UBS για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα