Μερικές ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζονται έτοιμες να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία, σύμφωνα με σημερινή (20/01) ενημέρωση του επικεφαλής της διπλωματίας της Ένωσης, συμπληρώνοντας πως ελπίζει ότι η απόφαση για την αποστολή τους θα ληφθεί κατά τις συνομιλίες των Υπουργών Άμυνας, στην αεροπορική βάση του Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

Το ΝΑΤΟ και οι αρμόδιοι Άμυνας περίπου πενήντα χωρών συνεδριάζουν στο Ράμσταϊν, ώστε να συντονίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, την 24η Φεβρουαρίου.

Το ενδεχόμενο έγκρισης της Γερμανίας για επανεξαγωγή των –γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης– “Leopard” στην Ουκρανία, βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών. Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «Η παράδοση των αρμάτων ουδέποτε εξαρτήθηκε από την πιθανότητα παρόμοιας κίνησης των Ηνωμένων Πολιτειών με τα “Abrams”», μιλώντας από το Βερολίνο.

«Αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Ράμσταϊν, όπου η Ένωση θα εκπροσωπηθεί. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που είναι απαραίτητα όχι μόνο για να αποκρούσει, κάτι το οποίο πράττει, αλλά και για να ανακτήσει έδαφος.

Πιστεύω πως η Ουκρανία χρειάζεται τα όπλα μάχης και τα βαρέα άρματα που έχει ζητήσει. Μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να παρέχουν και ελπίζω πως αυτή η απόφαση έχει ληφθεί», ανέφερε ο κ. Μπορέλ από τη Μαδρίτη, αναφερόμενος στη μάχη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής.

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να «επιταχύνουν» τις παραδόσεις όπλων και ζήτησε κυρίως άρματα μάχης, απευθυνόμενος μέσω βίντεο, στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Ράμσταϊν. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματεύονται για τις διάφορες ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να προχωρήσουν σε μία μείζονα προμήθεια, που θα σταματήσει το κακό».

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε ακόμη: