Ένα μπολ, ένα φλιτζάνι τσαγιού και ένα πιάτο από τις περιόδους των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 77 εκατομμύρια δολάρια, έσπασαν σε τρία ξεχωριστά περιστατικά στο Εθνικό Μουσείο Παλατιού της Ταϊβάν, τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες.

Τα περιστατικά δεν είχαν γίνει γνωστά και ήλθαν στο «φως» μόλις την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από ερώτηση μέλους της Βουλής.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Τσεν Ι–Σιν, ισχυρίσθηκε πως πληροφορήθηκε ότι ο Διευθυντής του Μουσείου, Γου Μι–Τσα, έδωσε εντολή στο προσωπικό να συγκαλύψει τις καταστροφές και να διατηρήσει όλα τα έγγραφα απόρρητα.

«Ζημιά» 77 εκατ. δολαρίων για το Μουσείο της Ταϊβάν

«Δεν έχουμε κρύψει απολύτως τίποτε για αυτό», τόνισε ο Διευθυντής του Μουσείου σε συνέντευξη Τύπου και εξήγησε ότι τυχόν προφυλάξεις που ελήφθησαν, είχαν στόχο να διασφαλισθεί το γεγονός ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δε θα παραποιηθούν, όσο διεξαγόταν έρευνα, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα τρία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο και τον 17ο αιώνα, χαρακτηρίσθηκαν από το Μουσείο ως «γενικές αρχαιότητες», χαρακτηρισμός για έργα πολιτιστικής κληρονομιάς χαμηλότερης αξίας. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν προέβη σε καμία επίσημη ανακοίνωση.

Αν και οι αρμόδιοι του Μουσείου έλεγξαν βίντεο κλειστού κυκλώματος των τελευταίων δέκα ετών, όπως φάνηκε δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιος ήταν υπεύθυνος για τα δύο από τα τρία περιστατικά.

Το ένα, ωστόσο, προκλήθηκε από ένα ανώτερο στέλεχος του πολιτιστικού οργανισμού, που τοποθέτησε το έργο σε ένα γραφείο ύψους 93 εκατοστών, από το οποίο έπεσε το αντικείμενο.

Διαβάστε ακόμη: