Η εξωτερική ηλεκτροδότηση του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια στην Ουκρανία αποκαταστάθηκε έπειτα από διακοπή που τον ανάγκασε να καταφύγει σε γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που λειτουργούν με ντίζελ, τόνισε ο Ραφαέλ Γκρόσι.

«Ενημερώθηκα από την ομάδα μας στο σημείο ότι η εξωτερική ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια έχει αποκατασταθεί. Ο διαχειριστής αναφέρει ότι η σημερινή πρωινή διακοπή προκλήθηκε από ζημιές από βομβαρδισμούς σε έναν μακρινό υποσταθμό, υπογραμμίζοντας πόσο επισφαλής είναι η κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ζαπορίζια: Ο πυρηνικός σταθμός έμεινε ξανά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που είναι περικυκλωμένο από ρωσικές δυνάμεις, έμεινε νωρίς το πρωί και πάλι χωρίς ρεύμα. Ο Ραφάελ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), έκανε λόγο για «βαθιά ανησυχητική εξέλιξη».

«Η ομάδα μας στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια με πληροφόρησε σήμερα το πρωί (12/10) ότι ο σταθμός έχει χάσει για δεύτερη φορά σε πέντε ημέρες κάθε εξωτερική ηλεκτροδότηση», έγραψε ο κ. Γκρόσι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για τη δημιουργία μίας ζώνης προστασίας γύρω από το σταθμό, ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί κοντά στην εγκατάσταση.

Συνάντηση Ραφαέλ Γκρόσι – Βλαντιμίρ Πούτιν

Ύστερα από τη χθεσινή τους συνομιλία, ο Πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία, «προκαλεί ανησυχία».

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο και μπορεί να συζητήσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού. Υπήρξε υπερβολική, επικίνδυνη πολιτικοποίηση, όλων όσων σχετίζονται με την πυρηνική δραστηριότητα», προσέθεσε.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, αποτέλεσε βασικό σημείο ανάφλεξης στη σχεδόν οκτάμηνη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας, στην Ουκρανία.

Ο πυρηνικός σταθμός που καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό στις αρχές Μαρτίου, παραμένει κοντά στις γραμμές του μετώπου και έχει επανειλημμένα δεχθεί βομβαρδισμούς, από τους οποίους έχει υποστεί –μέχρι στιγμής– μικρές ζημιές, αλλά εξαιτίας τους, «εγείρονται» φόβοι για πυρηνική καταστροφή.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς των εγκαταστάσεων του σταθμού. Τον Αύγουστο, ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε ηγηθεί αποστολής του ΙΑΕΑ στον σταθμό της Ζαπορίζια.

Διαβάστε ακόμη: