Ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), καθώς η ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης είχε διακοπεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος.

«Η γραμμή των 750 κιλοβόλτ (kV) που επισκευάσθηκε, τροφοδοτεί το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, με το απαραίτητο ηλεκτρικό ρεύμα για να εξασφαλίζει την ψύχρανση των αντιδραστήρων και άλλες λειτουργίες ασφαλείας», ανέφερε ο IAEA σε χθεσινή (16/09) ανακοίνωση.

Μολονότι οι έξι αντιδραστήρες της Ζαπορίζια έχουν κλείσει, το πυρηνικό καύσιμο που βρίσκεται μέσα σε αυτούς πρέπει να ψύχεται για να αποφευχθεί μία εν δυνάμει καταστροφική τήξη του, όπερ σημαίνει πως ο σταθμός χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να διοχετεύεται νερό στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Η ηλεκτροδότηση της Ζαπορίζια αποτελούσε πηγή μεγάλης ανησυχίας, αφότου η τελευταία κύρια γραμμή διεκόπη και στη συνέχεια, ακόμη τρεις βοηθητικές, που μπορούν να συνδεθούν με ένα γειτονικό θερμοηλεκτρικό σταθμό, αποσυνδέθηκαν επίσης.

Ο πυρηνικός σταθμός τέθηκε, έτσι, σε μία κατάσταση κατά την οποία ηλεκτροδοτείτο από τον τελευταίο εν λειτουργία αντιδραστήρα του, αν και αυτό δε θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ. Μία βοηθητική γραμμή ηλεκτροδότησης επανασυνδέθηκε πριν από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να κλείσει και αυτός ο αντιδραστήρας.

«Με την επανασύνδεση της κύριας γραμμής προχθές το απόγευμα (16/06), οι τρεις βοηθητικές γραμμές μπορούν και πάλι να είναι στην εφεδρεία. Οι άλλες τρεις κύριες εξωτερικές γραμμές ηλεκτροδότησης των 750 kV, που είχαν χαθεί νωρίτερα στη διάρκεια της σύγκρουσης, παραμένουν εκτός λειτουργίας», ενημέρωσε η IAEA.

Ζαπορίζια: 4 κρίσιμα ερωτήματα για τον πυρηνικό σταθμό

Διαβάστε ακόμη: