Περισσότερες από 1800 φωλιές θαλάσσιων χελωνών, δημιουργήθηκαν φέτος στη Ζάκυνθο, από τις οποίες αναμένεται να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα περισσότερα από 200.000 μωρά χελωνάκια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), φέτος σημειώθηκε ρεκόρ, με την δημιουργία περισσότερων από 1800 φωλιών στις παραλίες του Λαγανά, γεγονός που καθιστά το 2023 μία από τις χρονιές με τη μεγαλύτερη φωλεοποιήση των τελευταίων 40 ετών στη Ζάκυνθο.

Το νησί της Ζακύνθου αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό μέρος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta στη Μεσόγειο. Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας, η οποία οφείλεται στις κοινές προσπάθειες προστασίας του είδους που ασκούνται τα τελευταία 40 χρόνια τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των φωλιών έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2020, η οποία ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας του Covid-19 που είχε ξεσπάσει μερικούς μήνες νωρίτερα, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση του αριθμού των τουριστών στη Ζάκυνθο.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι αισιόδοξος ότι κάποιες από αυτές τις χελώνες θα επιστρέψουν μια μέρα σε περίπου 25 χρόνια στις ίδιες παραλίες για να αναπαραχθούν, συντελώντας έτσι στην επιβίωση αυτού του προστατευόμενου είδους.

Διαβάστε ακόμη: