“Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια βοήθησαν ουσιαστικά ώστε να καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ. να οδηγηθεί γρήγορα στον εντοπισμό και στην σύλληψη των 9 από τους 11 υπόπτους της δολοφονίας”.

O σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε αυτή τη δήλωση μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Η ΕΛ.ΑΣ. «κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να εξιχνιάσει την αποτρόπαια αυτή δολοφονία» είχε πει χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια.

Βέβαια οι παρεμβάσεις δεν απέτρεψαν την δολοφονία, αλλά «πάγια βούληση του Πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας».

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα αφορούσαν τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων, το ρόλο των ΠΑΕ και τις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα.

Δεν πέρασε πολύς καιρός, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πια υπουργός και εκατόν πενήντα οπλισμένοι Κροάτες χούλιγκαν δημιουργούν ένα μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια με ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες.

Τώρα πια ο Γιάννης Οικονόμου δεν μιλά για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα περιόριζαν τα φαινόμενα βίας, αλλά για τις ευθύνες μεσαίων αξιωματικών που ξηλώνονται -πριν αρχίσει η ΕΔΕ.

Ο υπουργός βλέπει ευθύνες σε υφισταμένους κι όχι στον αρχηγό και τον ίδιο που δεν έχει ευθύνη για την επιχειρησιακό σχεδιασμό της αστυνομίας -εκτός αν έχει επιτυχή αποτελέσματα. Η κυβέρνηση δηλαδή επαίρεται για τις επιτυχίες της αστυνομίας, που οφείλονται στις παρεμβάσεις της, αλλά ρίχνει ευθύνες σε κατώτερα στελέχη για τις αποτυχίες.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη λέει μάλιστα πως ούτε ο ίδιος, ούτε ο υπουργός είχαν ενημερωθεί αν και τις δολοφονικές προθέσεις των νεοναζιστών γνώριζαν οι αρχές τουλάχιστον τριών βαλκανικών κρατών και η Ιντερπόλ.

Ο υπουργός «δεν υποχρεούται να γνωρίζει τα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛΑΣ» θα πει ο υπουργός, αλλά τα γεγονότα αποδεικνύουν πως δεν υπήρχε κανένα σχέδιο, αλλά αόριστα σήματα που πολλές διευθύνσεις διάβασαν την άλλη μέρα.

Οι αστυνομίες τουλάχιστο τριών χωρών έχουν ακόμα και αριθμούς των εισβολέων, πληροφορίες ότι οπλοφορούν, πού μένουν και ποιοι τους φιλοξενούν, παρακολουθούνται, αλλά η πολιτική ηγεσία δεν μαθαίνει τίποτε.

Η αστυνομία παρατηρητής και ο βασικός ύποπτος

Ανάμεσα στα πολλά ευρήματα στο χώρο που έχασε τη ζωή του ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ ξεχωρίζουν σουγιάδες, μαχαίρια και καδρόνια -πάνω από ένα μέτρο- με κηλίδες αίματος.

Η ελληνική αστυνομία παρακολουθούσε οπλισμένες ορδές να πηγαίνουν στο γήπεδο και σύμφωνα με μια αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. «περί ώρα 22:55, από τη ΣΤΑ.ΣΥ, υπήρξε ενημέρωση για 100 περίπου άτομα με κουκούλες και αντικείμενα, τα οποία εισήλθαν σε συρμό από τον σταθμό ΗΣΑΠ «ΕΙΡΗΝΗ» με κατεύθυνση τον Πειραιά».

Φαίνεται πως «επί της οδού Νερατζιωτίσσης στο σταθμό ΗΣΑΠ «ΕΙΡΗΝΗ» εντοπίσθηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με τις Κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν», αλλά η αστυνομία δεν επεμβαίνει -παρότι τους αναζητεί.

Η αναφορά κάνει κανονικό ρεπορτάζ ως παρατηρητής:

«Στο σημείο ξέσπασε άγρια συμπλοκή και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών από την Κροατία και των οπαδών της ΑΕΚ, με εκατέρωθεν ρίψεις φωτοβολίδων, αντικειμένων όπως αυτοσχέδια ρόπαλα, τεμάχια από πέτρες και κάθε είδους αντικείμενα πρόσφορα για επίθεση, καθώς και με ρίψεις Αυτοσχέδιων Εμπρηστικών Μηχανισμών (Α.Ε.Μ).

Είναι η στιγμή που η αστυνομία συλλαμβάνει 104 άτομα καθώς «κατόπιν της συμπλοκής πέριξ του γηπέδου, αστυνομικές δυνάμεις ακολούθησαν ομάδα ατόμων που συμμετείχε στη συμπλοκή» και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν σε χώρο μακριά του γηπέδου κατηγορούμενους, ένας από τους οποίους είναι «γνωστός οργανωμένος οπαδός της ομάδας του Παναθηναϊκού».

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως είναι ο βασικός ύποπτος και παλιός γνώριμος της αστυνομίας καθώς έχει συλληφθεί για επίθεση με λοστούς σε κατάστημα στα Πετράλωνα και γιατί λήστεψε με μαχαίρι διερχόμενο στο Ίλιον.

Μια άλλη φορά συνελήφθη με μαχαίρι στην Πετρούπολη, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του για εμπρησμό, έκρηξη, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και ληστεία, προφυλακίστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το όνομά του εμφανίζεται και πάλι σε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση με αρχηγό γυναίκα, που οργάνωνε επιδρομές, κλοπές και επιθέσεις σε συνδέσμους τον Μάρτιο του 2022, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη η οποία αναβλήθηκε πριν από λίγους μήνες.

Ένας άλλος ύποπτος που αναζητείται, έχει ταυτοποιηθεί από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δήλωνε την παρουσία αλλά και την συμμετοχή του στη συμπλοκή!

Ποιος σκότωσε τον Μιχάλη

Μια ανακοίνωση των «Bad Blue Boys» μιλά για την «επαίσχυντη χειρονομία της χρήσης μαχαιριού σε μια σύγκρουση οπαδών θα αποδίδεται στους Κροάτες για να ικανοποιήσουν το «αιμοδιψές» κοινό, τα Μέσα ενημέρωσης και η πολιτική σκηνή της χώρας.

Την ίδια ώρα, επτά αδέρφια μας που βρίσκονται στην Αθήνα τραυματίστηκαν από μαχαίρια. Τρεις τραυματίστηκαν από ρουκέτες και ένα μέλος της ομάδας μας δέχθηκε έως και επτά (7!) μαχαιριές».

Ανάμεσα στα πολλά ευρήματα στο χώρο που έχασε τη ζωή του ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ ξεχωρίζουν σουγιάδες, μαχαίρια και καδρόνια -πάνω από ένα μέτρο- με κηλίδες αίματος, αλλά ποιοι κρατούσαν αυτά τα όπλα και ποιος καθοδήγησε του Κροάτες χούλιγκαν ως το χώρο της συμπλοκής;

Τα ευρήματα στον χώρο του εγκλήματος δίνουν πολλές πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη: μπουκάλια μπύρας, μάσκες με ίχνη αίματος, ενεργοποιημένες φωτοβολίδες, αθλητικά παπούτσια κι αναδιπλούμενοι σουγιάδες μαζί με ξύλα, τάβλες και κοντάρια.

Οι Κροάτες χούλιγκαν επιβιβάστηκαν στο τρένο και κατέβηκαν στον σταθμό Πευκάκια, από όπου κινήθηκαν με τα πόδια προς τη Νέα Φιλαδέλφεια και η Ελληνική Αστυνομία στην επίσημη ανακοίνωση της ανέφερε πως «ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους».

Το αστυνομικό δαιμόνιο ενός ειδικού φρουρού που κατέθεσε ότι «κατόπιν εντολής του Κέντρου Ασφαλείας κινηθήκαμε με κατεύθυνση τον ΗΣΑΠ “ΠΕΥΚΑΚΙΑ” τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα «τα 120, μαυροφορεμένα, κινούμενα ομαδικά άτομα έχοντας στα χέρια τους καδρόνια, πιθανόν είναι οπαδοί»!

Μια ακόμα λεπτομέρεια, αν αληθεύει, οδηγεί σε ανατριχιαστικά συμπεράσματα για τον ρόλο της ελληνικής αστυνομίας στο θάνατο του 29χρονου από ένα τραύμα στο χέρι: η ελληνική αστυνομία εμπόδισε τα ασθενοφόρα να φτάσουν στον τόπο του τραυματισμού, ώσπου ο τραυματίας εξέπνευσε.

Διαβάστε ακόμη: