Μία από τις πιο όμορφες ιστορίες της παγκόσμιας μόδας είναι το πόσο άρρηκτα συνδέονται με την Τέχνη οι δημιουργίες του μεγάλου Γάλλου σχεδιαστή Yves Saint Laurent, ο οποίος πέθανε το 2008. Ο ίδιος παραδεχόταν ότι ήταν “απόλυτα εκλεκτικός” και έβλεπε το όραμά του να επιβεβαιώνεται καθώς τα ρούχα του είχαν ήδη αρχίσει να εκτίθενται σαν έργα τέχνης σε μουσεία και, μάλιστα, καλύπτοντας πολλές διαφορετικές περιόδους και στιλ στις επιρροές τους, ενόσω ήταν στην ακμή της δημιουργίας του. Ο κόσμος της Τέχνης τον είχε αγκαλιάσει.
Από το 1983 ακόμη, είχε γίνει ο πρώτος εν ζωή σχεδιαστής μόδας του οποίου το έργο παρουσιαζόταν σε καλλιτεχνικό ίδρυμα και μάλιστα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, σε μία έκθεση που τη διοργάνωνε η Diana Vreeland, και συγκέντρωσε 640.000 επισκέπτες.
Ο ίδιος έλεγε “Το όπλο μου είναι ο τρόπος που βλέπω την εποχή μου και την τέχνη της εποχής μου. Για να επιβιώσει, κάθε άνθρωπος, όπως λέει ο Νίτσε, πρέπει να έχει αισθητικά φαντάσματα. Η ζωή είναι δυνατή χάρη σε αυτά. Εγώ νομίζω βρήκα τα δικά μου στον Mondrian, στον Picasso και τον Matisse, αλλά και, πάνω απ’ όλους, στον Proust.”
Ο Saint Laurent ξεκινούσε να σχεδιάζει τις συλλογές του στο σπίτι του, καθισμένος στο ίδιο πάντα γραφείο, το οποίο δεν άλλαξε επί 30 χρόνια και δεν το χρησιμοποιούσε για κανέναν άλλο λόγο. Στο δωμάτιο υπήρχε, εκτός από το γραφείο, ένας καθρέφτης, ένας καναπές και δύο βιβλιοθήκες. “Αυτά είναι τα βοηθήματα που χρειάζομαι για να ζωγραφίσω”, έλεγε. “Τα έργα του Braque, του Picasso, του Juan Gris…”
Τώρα, η κληρονομιά του YSL έρχεται να “πλημμυρίσει” το Παρίσι, γεμίζοντας έξι από τα μουσεία της πόλης, σε μία συναρπαστική έκθεση με τίτλο YVES SAINT LAURENT AUX MUSÉES, που γιορτάζει τα 60 χρόνια από την πρώτη επίδειξη του σχεδιαστή, στις 4 Δεκεμβρίου 1961, όταν εκείνος ήταν 26 χρονών – και ο συνεργάτης του Pierre Bergé, 32 ετών. Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, είναι ένα ταξίδι στις μόνιμες συλλογές των μουσείων: Musée Yves Saint Laurent Paris, Louvre, Centre Pompidou, Orsay, Picasso και στο Μουσείο Σύγχρονων Τεχνών, δίπλα στις οποίες εκτίθενται ρούχα και σχέδια του Saint Laurent, δίνοντας φως σε αυτό τον μόνιμο διάλογο του σχεδιαστή με την τέχνη και τη λογοτεχνία.