Για χωρίς τέλος fake news που αφορούν στην Ακρόπολη και τα έργα προστασίας και συντήρησης του Ιερού Βράχου, κάνει λόγο το υπουργείο Πολιτισμού απαντώντας στα περί καταστροφής αρχαίου μέλους από τη χρήση κομπρεσέρ.
Το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι κομπρεσέρ ή άλλο μηχάνημα χρησιμοποιήθηκε μόνο για το σπάσιμο τσιμεντένιων επιφανειών εκτός του λυόμενου οικίσκου και όλες οι άλλες εργασίες έγιναν χειρωνακτικά με την ίδια μεθοδολογία που γίνονται οι αρχαιολογικοί καθαρισμοί και ανασκαφές.
«Εκείνοι που διαδίδουν τα fake news -όπως αποδεικνύεται από την έκθεση των αρμοδίων αρχαιολόγων- έφτασαν στο σημείο να πλύνουν (!) το θραύσμα, προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε χρωματικό ίχνος χώματος, που είχε εισχωρήσει στη ρηγμάτωση και να το εμφανίσουν ως κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι πραγματικά. Ακόμη και οι φωτογραφίες του άρθρου είναι τραβηγμένες από τέτοια οπτική γωνία, που παραπλανούν», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:
Τα fake news που αφορούν στην Ακρόπολη, στα έργα προστασίας και συντήρησης του Ιερού Βράχου, καθώς και στο έργο αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, δεν έχουν τέλος.
Το ΥΠΠΟΑ δίνει στη δημοσιότητα τις δύο εκθέσεις των αρμόδιων αρχαιολόγων της Εφορείας Πόλης Αθηνών για το τελευταίο δείγμα παραπληροφόρησης, την υποτιθέμενη καταστροφή αρχαίου μέλους από τη χρήση κομπρεσέρ.
Όπως προκύπτει από την απάντηση της ΕΦΑ Αθηνών και από το χθεσινό δελτίο Τύπου χρήση κομπρεσέρ ή άλλου μηχανήματος, έγινε μόνον για το σπάσιμο τσιμεντένιων επιφανειών, εκτός του λυόμενου οικίσκου. Όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν χθες από το ΥΠΠΟΑ, όλες οι άλλες εργασίες έγιναν χειρωνακτικά, με την ίδια μεθοδολογία που γίνονται οι αρχαιολογικοί καθαρισμοί και οι ανασκαφές.
Στα αμέσως υποκείμενα στρώματα του δαπέδου (από πλακάκια) του λυόμενου οικίσκου, ανάμεσα στην επίχωση για την κατασκευή του οικίσκου, εντοπίστηκαν θραύσματα αρχαίων μελών, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε χθες.
Το εν λόγω θραύσμα, εξαιρετικά διαβρωμένο και με ρηγματώσεις σε όλη του την επιφάνεια, το οποίο, κατά το δημοσίευμα της «Αυγής» κατεστράφη από χρήση κομπρεσέρ, επλήγη κατά τις εργασίες που έγιναν χειρωνακτικά, αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση αξίνας και φτυαριού.
Εκείνοι που διαδίδουν τα fake news -όπως αποδεικνύεται από την έκθεση των αρμοδίων αρχαιολόγων- έφτασαν στο σημείο να πλύνουν (!) το θραύσμα, προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε χρωματικό ίχνος χώματος, που είχε εισχωρήσει στη ρηγμάτωση και να το εμφανίσουν ως κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι πραγματικά. Ακόμη και οι φωτογραφίες του άρθρου είναι τραβηγμένες από τέτοια οπτική γωνία, που παραπλανούν.