Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές σήμερα Δευτέρα, μετά το κλείσιμο της πέμπτης συνεχόμενης εβδομάδας με άνοδο την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αιωρούνταν γύρω από την επίπεδη γραμμή νωρίς το απόγευμα, με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου να προσθέτουν 1,1% καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω των ανησυχιών της Ερυθράς Θάλασσας. Τα αποθέματα κατασκευών και υλικών υποχώρησαν 1,2%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7613.24 μονάδες θετικός κατά 0,49%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 0,44% στις 16677.48 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε αρνητικό έδαφος κατά 0,40% στις 7566.33 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 30249.94 μονάδες μειωμένος κατά 0,41%

Ο δείκτης blue chip της ηπειρωτικής Ευρώπης έκλεισε για πέμπτη συνεχόμενη νικηφόρα εβδομάδα την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 0,91% την επόμενη ημέρα μετά από μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι παγκόσμιες αγορές ενισχύθηκαν ιδιαίτερα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που έκανε προγραμματισμό για τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2024.

Οι μετοχές στην Ασία-Ειρηνικό ήταν ως επί το πλείστον χαμηλότερα τη Δευτέρα, αν και οι αγορές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν την τάση καθώς οι μετοχές στον τομέα της άμυνας οδήγησαν σε κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ανέβηκαν με επιφυλακή στις αρχές της προαγοράς των συναλλαγών, αφού οι τρεις σημαντικοί μέσοι όροι της Wall Street σημείωσαν κέρδη για έβδομη συνεχή εβδομάδα.

Στην Ευρώπη, δύο εξέχοντα μέλη με δικαίωμα ψήφου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας — η Isabel Schnabel και ο Philip Lane — πρόκειται να εκφωνήσουν ομιλίες τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η ΕΚΤ διατήρησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια, καθώς αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και ανακοίνωσε σχέδια για επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ απώθησε επίσης τις προσδοκίες της αγοράς για σημαντικές μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Διαβάστε ακόμη: