Στις αποφάσεις της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στην «αυλαία» του 2023 αλλά και στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την μείωση του χαρτοφυλακίου ΡΕΡΡ κατά 7,5 δισ. ευρώ από το δεύτερο μισό του επόμενου χρόνου, εστίασε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου.

«Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί», υπογράμμισε η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ μιλώντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη μετά την ανακοίνωση για το επιτόκια, προειδοποιώντας πως «η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν η νομισματική πολιτική αποδειχθεί ισχυρότερη από το αναμενόμενο», ενώ πρόσθεσε πως πως οι κίνδυνοι για τις τιμές είναι πιο ισορροπημένοι.

Επεσήμανε πως η αγορά εργασίας συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό «να συμφωνήσουμε γρήγορα σε μια μεταρρύθμιση του οικονομικού μοντέλου της ΕΕ» και διεμήνυσε πως ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί με βραδύτερο ρυθμό το 2024 και κάλεσε για πολλοστή φορά τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να προχωρούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Εάν τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο, η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη. Μια ασθενέστερη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία ή περαιτέρω επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, θα επιβαρύνει επίσης την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων αυξήσει τις δαπάνες περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτυχθεί περισσότερο από το αναμενόμενο».

Όπως υπογράμμισε η προεδρος Λαγκάρντ, η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, και σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο της εντολής που της δίνει η ευρωπαϊκή συνθήκη, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο.

Διαβάστε ακόμη: