Οι  ευρωπαϊκές αγορές ήταν ελαφρώς υψηλότερα την Παρασκευή, σε πορεία να κλείσουν μια θετική εβδομάδα μετά από μια σειρά αποφάσεων πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5% μέχρι τα μέσα του πρωινού και 0,2% νωρίς το απόγευμα. Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης ανέβηκαν 2,4% ενώ οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης υποχώρησαν 0,4%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7592.33 μονάδες αρνητικός κατά 0,74%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 0,09% στις 16736.64 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε θετικό έδαφος κατά 0,37% στις 7604.16 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 30423.32 μονάδες αυξημένος κατά 0,21%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε τις συναλλαγές της Πέμπτης με άνοδο 0,9% έχοντας νωρίτερα φτάσει στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2022.

Την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, αλλά το κλίμα κινδύνου στις αγορές ενισχύθηκε καθώς η κεντρική τράπεζα αποκάλυψε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχεδίαζαν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Την Πέμπτη, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησαν επίσης αμετάβλητα τα επιτόκια τους, αλλά η πρώτη απώθησε τις προσδοκίες της αγοράς διατηρώντας την επιθετική καθοδήγησή της ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένη περίοδο χρόνος.”

Παράλληλα με την απόφασή της, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για τη ζώνη του ευρώ και ανακοίνωσε σχέδια για επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο, ωθώντας τη στερλίνα νόμισμα υψηλότερο έναντι του δολαρίου.

Η έρευνα των διαχειριστών αγορών flash composite S&P Global/CIPS έφτασε στο υψηλό εξαμήνου 51,7 τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ένας αριθμός πάνω από 50 υποδηλώνει επέκταση.

Έλαβε ώθηση από τον αριθμό PMI των υπηρεσιών — 52,7 αυτόν τον μήνα— που επίσης ξεπέρασε τις προβλέψεις. Ο μεταποιητικός PMI έφτασε σε χαμηλό δύο μηνών, υποχωρώντας στο 46,4.

Η στερλίνα ανέτρεψε τις προηγούμενες απώλειες έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο 0,15% στις 10:40 π.μ. ώρα Λονδίνου.

Διαβάστε ακόμη: