Οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στο μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι μειώσεις των επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος.

Ο  πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3% μέχρι τα μέσα του απογεύματος, έχοντας νωρίτερα φτάσει στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2022.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7665,70 μονάδες θετικός κατά 1,55%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 0,65% στις 16874,28 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε θετικό έδαφος κατά 1,20% στις 7621,70 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 30416,70 μονάδες αυξημένος κατά 0,39%.

Οι μετοχές της εξόρυξης σημείωσαν άλμα 3,1% για να οδηγήσουν σε κέρδη, καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονταν σε θετικό έδαφος. Οι ασφαλιστικές μετοχές υποχώρησαν τη θετική τάση σε πτώση 1%.

Η Federal Open Market Committee διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, και σύμφωνα με τις προσδοκίες της Wall Street. Το κλίμα της αγοράς ενισχύθηκε αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπερασπίστηκαν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την Πέμπτη σταθερά τα επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη.

Η τράπεζα αναμενόταν ευρέως να αφήσει αμετάβλητη την πολιτική της υπό το πρίσμα της απότομης πτώσης του πληθωρισμού της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν τα σήματα για το πότε μπορεί να έρθει η πρώτη μείωση των επιτοκίων και αξιολογούν τα σχέδια της ΕΚΤ για συρρίκνωση του ισολογισμού της.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε την Πέμπτη αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 5,25% και δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 6-3 υπέρ της διατήρησης σταθερών επιτοκίων για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Τα τρία διαφωνούντα μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας περαιτέρω αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,5%.

Διαβάστε ακόμη: