Το δολάριο ΗΠΑ εκτοξεύτηκε έναντι του γεν της Ιαπωνίας τη Δευτέρα, μετά από έκθεση που ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να τερματίσει την διατήρηση των επιτοκίων της σε αρνητικό έδαφος τον Δεκέμβριο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες ορισμένων επενδυτών.

Εν τω μεταξύ, το γουάν της Κίνας υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αποπληθωρισμός στη χώρα επιδεινώθηκε τον Νοέμβριο.

Το δολάριο ενισχύθηκε τελευταία κατά 1,03% στα 146,42 γιεν. Αυτό ανέτρεψε μέρος της απότομης πτώσης έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν αυξήθηκαν τα στοιχήματα ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να τροποποιήσει την πολιτική της μόλις την επόμενη εβδομάδα.

Το Bloomberg ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι αξιωματούχοι της BOJ δεν έχουν ακόμη δει αρκετά στοιχεία ότι η αύξηση των μισθών είναι τόσο ισχυρή ώστε να δικαιολογεί τον τερματισμό της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής της πολιτικής αυτόν τον μήνα, επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Η άνοδος του δολαρίου έναντι του γιεν βοήθησε στην ενίσχυση του δείκτη του δολαρίου, που παρακολουθεί το νόμισμα έναντι έξι ομοτίμων, σημειώνοντας άνοδο 0,16% στις 104,13.

«Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης FX στη Monex Europe. «Απλώς δείχνει ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα όταν πρόκειται για κερδοσκοπία για την Τράπεζα της Ιαπωνίας».

«Πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος αποτελεί μια πιο κατάλληλη στιγμή από τον Δεκέμβριο. Η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να έρθει σε πιο λεπτές θέσεις ρευστότητας, δεν υπάρχει τόσος χώρος για παρακολούθηση όσον αφορά την πλοήγηση στις αγορές μέσω της αλλαγής των συνθηκών».

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό διαπραγματευόμενο στην περιοχή των 1,0757 $, όχι πολύ μακριά από το χαμηλό τριών εβδομάδων της Παρασκευής στα 1,0724 $, ενώ η στερλίνα αυξήθηκε 0,3% στα 1,2577 $.

Η εστίαση των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα είναι στα μεγέθη του πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, που αναμένεται την Τρίτη, και στην απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια την Τετάρτη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας καθόρισαν επιτόκια την Πέμπτη.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πιθανότατα επιβραδύνθηκε στο 3,1% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, από 3,2% τον Οκτώβριο. Και αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο 5,25% έως 5,5% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Διαβάστε ακόμη: