Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν ξανά και οι έμποροι τελούν σε αναμονή ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων από τους κολοσσούς του κλάδου της τεχνολογίας.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έχασε 133 μονάδες ή 0,4%. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,4%, μαζί με τον Nasdaq Composite.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του δημοσίου ανέβηκε ξανά για λίγο πάνω από το κρίσιμο επίπεδο του 5%. Η τελευταία διαπραγμάτευση ήταν ακριβώς κάτω από αυτό το όριο.

Τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες, με το 10ετές διάλειμμα να ξεπερνά το 5% την Πέμπτη, να σηματοδοτεί το πρώτο τέτοιο περιστατικό για το δείκτη αναφοράς από τον Ιούλιο του 2007. Σχόλια από τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την ανησυχία των επενδυτών. υποστήριξε την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Το 5% στον 10ετές τίτλο του Υπουργείου Οικονομικών είναι ένα βασικό επίπεδο για τη Wall Street και είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι επενδυτές μπορεί να χάσουν την πίστη τους ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον και να πιέσει τις μετοχές ως αποτέλεσμα.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η απόδοση του δείκτη αναφοράς θα μπορούσε να έχει ακόμη περισσότερο περιθώριο.

Η ταχεία άνοδος των αποδόσεων «θα πρέπει να επιταχύνει μια ήδη αποδυναμωμένη οικονομική εικόνα που καλύπτεται από υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Canaccord Genuity Group, Tony Dwyer σε σημείωμα της Δευτέρας.

Η Wall Street έρχεται σε μια δύσκολη εβδομάδα

Ο S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα 2,4% χαμηλότερα, σημειώνοντας την πρώτη χαμένη εβδομάδα σε τρεις. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έχασε 1,6%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 3,2% για να καταγράψει τη δεύτερη χαμένη εβδομάδα στη σειρά.

Η σεζόν των οικονομικών αποτελεσμάτων ενισχύεται αυτή την εβδομάδα, με μια σειρά από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οικονομικά στοιχεία τριμήνου.

Οι επενδυτές θα αναμένουν αποτελέσματα από την Alphabet, Amazon, Meta και της Microsoft.

Διαβάστε ακόμη: