Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, αντισταθμίζοντας ορισμένα από τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας. Οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν κέρδη λόγω ανησυχιών για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων που περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων, ενώ τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα επηρέασαν επίσης το κλίμα.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησε 12 σεντς, ή 0,2%, στα 73,91 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού  West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν 2 σεντς στα 69,54 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς αναρριχήθηκαν περίπου 3% την Τετάρτη, αφού η Energy Information Administration των ΗΠΑ (EIA) δήλωσε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουνίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Η αγορά κινήθηκε με βάση τις ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες θα μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο  πρόεδρος της NS Trading.

Οι επικεφαλής των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι πιστεύουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής για να τιθασευτεί ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός, αλλά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να το επιτύχουν αυτό χωρίς να προκαλέσουν άμεσες υφέσεις.

Προσθέτοντας στην πίεση, τα ετήσια κέρδη των κινεζικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ενίσχυσαν τη διψήφια πτώση τους πρώτους πέντε μήνες και η μείωση της ζήτησης συμπίεσε τα περιθώρια κέρδους.

Αντιμέτωπη με την πτώση των τιμών, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε αυτόν τον μήνα να μειώσει απότομα την παραγωγή της τον Ιούλιο, πέρα από μια ευρύτερη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για περιορισμό της προσφοράς έως το 2024. Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν την περασμένη εβδομάδα τον αριθμό των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούσαν για όγδοη εβδομάδα στην μια σειρά για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020.

Εξακολουθεί η υψηλότερη ζήτηση για άμεση παράδοση

Το εξάμηνης διάρκειας backwardation του Brent – μια δομή τιμών σύμφωνα με την οποία τα συμβόλαια νωρίτερης φόρτωσης διαπραγματεύονται σε υψηλότερες τιμές από τα συμβόλαια μεταγενέστερης φόρτωσηςέφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθεί να δείχνει υψηλότερη ζήτηση για άμεση παράδοση.

«Πίσω από την οπισθοδρόμηση (backwardation) βρίσκεται η προσδοκία ότι η άμεση ζήτηση για καύσιμα θα παραμείνει σταθερή καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισέλθει στην περίοδο αυξημένης οδήγησης, αλλά η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί προς το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μειώνοντας τη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο Kikukawa της NS Trading. .

Διαβάστε περισσότερα