Mέχρι τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα μικρά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να διατηρήσουν τις ταρίφες τους χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο όσοι έχουν πάρει όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο και έχουν «κλειδώσει» λειτουργική ενίσχυση με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΠΕΠ), οφείλουν για να τη διατηρήσουν να έχουν ολοκληρώσει τα έργα τους έως και τον Αύγουστο του 2024. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται μείωση της «ταρίφας» ανά μήνα καθυστέρησης στη λειτουργία των έργων. Στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ είχαν ενταχθεί διατάξεις που προέβλεπαν ότι όσα έργα έχουν υπογράψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης και δεν είχαν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου του 2024 με υποβολή δήλωσης ετοιμότητας ή υπογραφή σύμβασης σύνδεσης, αυτά θα πρέπει να συμμετέχουν σε διαγωνισμό για να πάρουν λειτουργική ενίσχυση.
Τι αλλαγές έρχονται
Σύμφωνα με πληροφορίες και κατόπιν αιτημάτων και από την πλευρά των επενδυτών, στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη βουλή (χθες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση), προβλέπονται τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου. Κατά πληροφορίες, αυτές θα αφορούν την παράταση ολοκλήρωσης των έργων που έχουν όρους σύνδεσης και λειτουργική ενίσχυση από τα τέλη Αυγούστου, έως στα τέλη του έτους με μείωση περίπου κατά 10% της ταρίφας.
Το θέμα είχε θέσει κατά την διαβούλευση και ο ΣΠΕΦ, ο οποίος θεωρεί πως η 31/12/24 ως προθεσμία θα ήταν πιο αποτελεσματική για την ετοιμότητα ενός έργου, αφού οι 6 μήνες για την υλοποίηση ενός τυπικού Φ/Β σταθμού ισχύος έως 1MW μαζί με τις παραγγελίες και τον χρόνο παράδοσης των υλικών αποτελούν ένα εύλογο διάστημα.
Τα έργα που υπόκεινται στους νέους κανόνες είναι Φωτοβολταϊκά συστήματα έως 500 kW (κιλοβάτ) που λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση 65,74 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα (MWh) και φωτοβολταϊκά έως 1 ΜW (μεγαβάτ) για ενεργειακές κοινότητες και αγρότες 68,87 ευρώ.
Ειδικότερα, με την νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ αλλάζουν οι κανόνες για τα μικρά φωτοβολταϊκά για τα οποία προτείνονται οι εξής ρυθμίσεις:
– από τον Μάιο φωτοβολταϊκά έργα κάτω των 500 kW, δεν θα επιτρέπεται να υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Θα εξαιρούνται της ρύθμισης έως τις 31 Δεκεμβρίου τα συστήματα του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και τα φωτοβολταϊκά (έως 400 KW) που είχαν προκριθεί στους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ και στις κορεσμένες περιοχές της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης που λόγω προσφυγών και άλλων προβλημάτων δεν έχουν ακόμη πάρει όρους σύνδεσης (μόλις πρόσφατα ξεκίνησε στις Κυκλάδες).
– φωτοβολταϊκοί σταθμοί που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες (κάτω του 1 MW) δεν θα μπορούν από τον Μάιο και μετά να υπογράψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Σήμερα, ο νόμος δίνει προθεσμία έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 για περισσότερες από δύο συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως 0,5 MW ο καθένας, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία.
Με το παλιό καθεστώς θα συνεχίσουν τις διαδικασίες οι επενδυτές με 400άρια σε Κυκλάδες, Κρήτη και Πελοπόννησο έως το τέλος του έτους, ενώ από το 2025 και αυτά θα πρέπει να παίρνουν «ταρίφα» μέσω διαγωνισμών.
– αιολικοί σταθμοί μέγιστης ισχύος παραγωγής, μικρότερης ή ίσης των 6 MW (όσοι πληρούν ορισμένα κριτήρια, μεταξύ των οποίων, να μην έχει ο ίδιος επενδυτής πάνω από δύο έργα εκτός διαγωνισμών κλπ.), θα συνεχίσουν όπως σήμερα να συνάπτονται συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την υποχρέωση συμμετοχής σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024.