Tο Yπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση σχετικά με τον αναβρασμό που δημιουργήθηκε μετά από καταγγελίες της εταιρίας efood πως άρχισαν να λαμβάνουν «τελεσίγραφο» προκειμένου να αποδεχθούν να μετατραπούν σε αυτοαπασχολούμενους, διαφορετικά η σύμβασή τους δεν θα ανανεωθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας

«Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021.

Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!

Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.»

EFood – «Freelancer ή απόλυση»

Η εταιρεία ενημέρωσε τους εργαζόμενους μέσω email ότι ότι αν δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα συνεργατών με το νέο καθεστώς απασχόλησης, θα απολυθούν.

«Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Θέλουμε να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα», αναφέρει το email που έλαβαν οι εργαζόμενοι.