Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα social media η απόφαση της efood να αλλάξει το μοντέλο εργασιακών σχέσεων, απειλώντας μάλιστα με απόλυση όσους διανομείς αρνηθούν τη μετατροπή στη σχέση εργασίας σε freelancers.
Στο Twitter το hashtag #cancel_efood είναι πρώτο trend, με τους χρήστες του δημοφιλούς μέσους κοινωνικής δικτύωσης να ζητούν μποϋκοτάζ της πλατφόρμας.
EFood – «Freelancer ή απόλυση»
Η εταιρεία ενημέρωσε τους εργαζόμενους μέσω email ότι ότι αν δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα συνεργατών με το νέο καθεστώς απασχόλησης, θα απολυθούν.
«Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.
Θέλουμε να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα», αναφέρει το email που έλαβαν οι εργαζόμενοι.
Η πλατφόρμα eFood απασχολεί 2.700 διανομείς, οι οποίοι είναι κυρίως ενοικιαζόμενοι με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πόσοι εργαζόμενοι έλαβαν το εν λόγω μήνυμα. Nα σημειωθεί ότι η πλατφόρμα Wolt λειτουργεί με το μοντέλο των αυτοαπασχολούμενων συνεργατών.
#cancel_efood – Αντιδράσεις για τα σχέδια της eFood
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα eFood είδε τα έσοδά της να εκτοξεύονται εν μέσω πανδημίας και προχώρησε σε προσλήψεις, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Ωστόσο οι ανάγκες αυτές πλέον έχουν περιοριστεί, αλλά τα σχέδια της για αλλαγή του εργασιακού μοντέλου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών ανήλθαν στα 13,527 εκατ. ευρώ το 2020, 5,3 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2019. Τα EBITDA ανήλθαν σε 31,653 εκατ. ευρώ από 23,705 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ τόκων και φόρων στα 31,019 εκατ. ευρώ έναντι 23,375 εκατ. ευρώ τα προ φόρων κέρδη στα 28,7 εκατ. ευρώ από 22,247 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 21,39 εκατ. ευρώ, 27,2% περισσότερα από το 2019.
«Η εταιρεία της e-food αφού μας χρησιμοποίησε εδώ και ένα χρόνο για να εδραιωθεί στην αγορά, αφού δουλέψαμε βάζοντας τις ζωές μας σε κίνδυνο σε ακραίες καιρικές συνθήκες την περίοδο του λοκντάουν, τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν ούτε άδεια, πετώντας μας το τυράκι των bonus, τώρα μας πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο», σημειώνουν και καλούν σε συνέλευση εργαζομένων της e-food τη Δευτέρα στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης «για να αποφασίσουμε δράσεις που θα ακυρώσουν τα σχέδια της εταιρείας», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης».
E-food: Τι απαντά η εταιρεία
Προκειμένου να ρίξει τους τόνους η efood σε μακροσκελή ανακοίνωση της κάνει λόγο για «λανθασμένη επικοινωνία» με τους συγκεκριμένους διανομείς αν και εμφανίζεται αποφασισμένη να λήξει τη σύμβαση εργασίας τους.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.
To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.
Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer).
Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.
Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.
Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.
Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.
Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς».
Aνακοίνωση σε υψηλούς τόνους και από το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας Manpower Group αποδείχτηκαν το εργαλείο της efoodώστε, όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης. Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με τη Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.
Μάλιστα, η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή “συνεργάτης”. Όπου “συνεργάτης”, εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι. Τακτική που ακολουθεί έτσι και αλλιώς η πολυεθνική Delivery Hero σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το νέο μοντέλο της eFood
Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση διαλύει τα ωράρια
«Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε “αυτοαπασχολούμενους”.
Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων. Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους.
Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια» αναφέρει σε ανάρτηση του στα social media ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.
KKE: Ο Χατζηδάκης εξαπάτησε τους διανομείς
«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος – Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του.
Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση – πλατφόρμα “e-food”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες – freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας.
Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων.
Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο», αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε στο θέμα, σημειώνοντας το εξής:
«H efood μετατρέπει μαζικά συμβάσεις εργασίας σε αμοιβές με μπλοκάκι. Όσοι εργαζόμενοι δεν αποδεχτούν την μετατροπή αυτή απειλούνται με απόλυση», ενώ πρόσθεσε «Αυτά γίνονται εν έτει 2021 στην Ελλάδα στην αγορά εργασίας κι ας μας έλεγαν στην ψήφιση του νόμου ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης ότι εργαζόμενοι και εργοδότες βρίσκονται σε μια σχέση ισότιμη και έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν για το καλό και των δύο».
Αυτά γίνονται εν έτει 2021 στην Ελλάδα στην αγορά εργασίας κι ας μας έλεγαν στην ψήφιση του νόμου ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης ότι εργαζόμενοι και εργοδότες βρίσκονται σε μια σχέση ισότιμη και έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν για το καλό και των δύο #cancel_efood
— Δημήτρης Τζανακόπουλος (@d_tzanakopoulos) September 17, 2021
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «Οι καταγγελίες των εργαζομένων της #Efood δείχνουν γιατί ειναι αδιέξοδος ο νόμος της ΝΔ για τα Εργασιακά. Η κατάργηση του θεσμικού πλαισιου προστασίας των εργαζομένων δημιουργεί συνθήκες ζούγκλας».
Οι καταγγελίες των εργαζομένων της #Efood δείχνουν γιατί ειναι αδιέξοδος ο νόμος της ΝΔ για τα Εργασιακά. Η κατάργηση του θεσμικού πλαισιου προστασίας των εργαζομένων δημιουργεί συνθήκες ζούγκλας.
— Παύλος Χρηστίδης (@christidisp) September 17, 2021