search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υδρογονάνθρακες: Μυστικές συναντήσεις της ExxonMobil με κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συναντήσεις έγιναν στη Νέα Υόρκη και στην Κρήτη.

Υδρογονάνθρακες: Μυστικές συναντήσεις της ExxonMobil με κυβέρνηση

H Αθήνα μέσα από δύο πρόσφατες συναντήσεις που κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας απέσπασε την ισχυρή δέσμευση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος ερευνών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης αλλά και τη συνέχιση της επόμενης φάσης τους απέσπασε

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» οι συναντήσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στις 14 Δεκεμβρίου στην Κρήτη. Στην πρώτη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Άρη Στεφάτο και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil υπεύθυνος για τις περιοχές ΜΕΝΑ/Ανατολική Μεσόγειο και των Διεθνών Διακυβερνητικών Σχέσεων Ρόχντι Γιούνσι.

Υδρογονάνθρακες: Πότε θα φτάσουν στις πετρελαϊκές τα σεισμικά δεδομένα

Η δεύτερη συνάντηση έγινε στο επιχειρησιακό πεδίο των σεισμικών ερευνών, στην Κρήτη ανάμεσα στον Στεφάτο και υψηλόβαθμα στελέχη της ExxonMobil καθώς και της νορβηγικής εταιρείας PGS που υλοποιεί τις εργασίες με το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift.

Πηγές των ΝΕΩΝ, αναφέρουν πως στη Νέα Υόρκη οι δύο πλευρές συζήτησαν επί σχεδόν μία ώρα στο περιθώριο του συνεδρίου Capital Link για την πορεία του προγράμματος ερευνών στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Ο υπουργός επίσης για πρώτη φορά συναντήθηκε με κορυφαίο εκπρόσωπο της ExxonMobil και είχε την ευκαιρία να μεταφέρει, λένε οι πληροφορίες, την πλήρη κυβερνητική στήριξη στο πρόγραμμα ερευνών του αμερικανικού κολοσσού.

Από τη μεριά του ο Ρόχντι Γιούνσι, αναφέρουν πληροφορίες, μετέφερε την απόφαση της ExxonMobil να φέρει σε πέρας τις τρέχουσες δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οι οποίες εκτιμάται, σύμφωνα με άλλες πηγές, να ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου. Η ExxonMobil, σημειώνουν πληροφορίες, δήλωσε και αποφασισμένη να συνεχίσει και την επόμενη φάση των ερευνών που θα είναι το 2024. Στη συνάντηση υπήρξε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εργασιών αλλά και για τον εντοπισμό πιθανών στόχων φυσικού αερίου.

Πηγές που είναι σε γνώση των κινήσεων του ενεργειακού κολοσσού σημειώνουν στα ΝΕΑ πως οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων κινούνται στις εργασίες τους πάντα σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των χωρών συμμάχων τους.

Συνεπώς, και όπως εκτιμούν οι τελευταίες πηγές, η διαβεβαίωση της ExxonMobil για την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης συμπεριλαμβάνουν και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ , σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Κρήτη. Είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της ExxonMobil και της PGS με αφορμή την αλλαγή των πληρωμάτων στα σειμογραφικά σκάφη. Ο Άρης Στεφάτος, λένε πηγές των ΝΕΩΝ, ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό κομμάτι των σεισμικών ερευνών καθώς και για τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην πορεία των εργασιών. Στον διευθύνοντα σύμβουλο, λένε πηγές, δόθηκε εκ νέου η διαβεβαίωση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των ερευνών στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.

Διαβάστε ακόμη: