Από 7 έως 10 εκατομμύρια λίρες είχε εκτιμηθεί η πώληση του πίνακα «Early Morning, Sainte-Maxime» του Ντέιβιντ Χόκνεϊ από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, αλλά τα προγνωστικά διαψεύστηκαν. Το έργο, που πωλήθηκε μέσα σε 6 λεπτά, αγοράστηκε από ιδιώτη έναντι 21 εκατομμυρίων λιρών (23,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και ήταν η κορυφαία στιγμή αυτής της επιτυχημένης δημοπρασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο.
Το «Ξημέρωμα στο Σεντ Μαξίμ» ζωγράφισε ο Βρετανός καλλιτέχνης το 1968, σε μια περίοδο που φιλοξενήθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη Τόνι Ρίτσαρντσον, στην Κυανή Ακτή. Το λιμανάκι του Σεντ Μαξίμ φαίνεται πάνω από τους λόφους του Σεντ Τροπέ, αλλά ο Χόκνεϊ φιλοτέχνησε αυτήν τη ρόδινη ανατολή, έχοντας ως πρότυπο μια φωτογραφία – συχνά δούλευε με αυτόν τον τρόπο και όχι εκ του φυσικού. Το μαγικό φως της Μεσογείου, ο έρωτας του Χόκνεϊ για τον τότε σύντροφό του και η υπέροχη ζωή στη βίλα του Ρίτσαρντσον έδωσαν την έμπνευση για τον συγκεκριμένο πίνακα. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1969, και επί 30 χρόνια βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή. Ο Χόκνεϊ, πλέον 85 ετών, θεωρείται ο πιο ακριβοπληρωμένος εν ζωή καλλιτέχνης, αφού ο πίνακάς του με τίτλο «Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» (γνωστό και ως: «Πισίνα με δύο φιγούρες») πωλήθηκε για 90 εκατομμύρια δολάρια το 2018.
Η επιτυχία της συγκεκριμένης δημοπρασίας των Christie’s, που περιελάμβανε έργα του 20ού και 21ου αιώνα –υψηλές τιμές και πώληση όλων των υπό διάθεση έργων–, αποδεικνύει ακόμη μία φορά πως οι αγοραστές παραμένουν πρόθυμοι να πληρώσουν προκειμένου να αποκτήσουν κορυφαία σύγχρονη τέχνη παρά τις ζοφερές διεθνείς οικονομικές συνθήκες. Η αμερικανική παρουσία στη δημοπρασία ήταν ισχυρή, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του οίκου. Περίπου 15% των έργων αγοράστηκαν στην Αμερική, το 62% στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, και το 23% στην Ασία και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με ειδικούς του χρηματοοικονομικού κλάδου, χάρη και στην άνοδο του δολαρίου, οι εξαιρετικά εύποροι Αμερικανοί θέλουν και πάλι να ταξιδέψουν, να δουν την τέχνη από κοντά και να επενδύσουν σε αυτήν ένα μέρος του πλούτου τους ανεβάζοντας διαρκώς τη ζήτηση.
Αλλωστε το μήνυμα της φετινής χρονιάς, ήδη από το πρώτο εξάμηνο, ήταν ότι η αγορά της τέχνης βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. Αιχμή του δόρατος είναι οι δημοπρασίες, «γι’ αυτές πλέον μιλούν όλοι», σχολιάζουν οι art dealers, γεγονός που μερικές φορές δημιουργεί λάθος εντυπώσεις για την πραγματικότητα της σύγχρονης τέχνης. Επικεφαλής των αγοραπωλησιών εκατομμυρίων είναι οι οίκοι Christie’s, Sotheby’s και Phillips της Νέας Υόρκης. Οι Sotheby’s ολοκλήρωσαν στην αρχή του έτους μία ακόμη πώληση ρεκόρ χάρη στην περιβόητη συλλογή Μακλόου, που απέφερε 922 εκατομμύρια δολάρια. Το επόμενο πολυαναμενόμενο γεγονός είναι η δημοπράτηση από τους Christie’s της συλλογής έργων τέχνης του μεγιστάνα της τεχνολογίας Πολ Αλεν, συνιδρυτή της Microsoft και ενός από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στον κόσμο. Η συλλογή έχει αξία περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια και η δημοπρασία θα γίνει τον Νοέμβριο.
Διαβάστε ακόμη:
- Το Μετρό στο Κολωνάκι, οι εργασίες, το εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο και τα μαρούλια της Πλατείας
- Η αρχή για το ξέπλυμα της Κύπρου ζητεί στοιχεία για τη δράση 2 μοναχών του Αγίου Όρους
- Με το …φανάρι ψάχνουν τα τραπεζικά καταστήματα στην επαρχία
- Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα πάρουν περισσότερα οι 3 κατηγορίες δικαιούχων