Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μεταξύ του πότε έχετε φάει αρκετά για να ικανοποιήσετε την πείνα σας και του πότε ο εγκέφαλος συνειδητοποιεί πραγματικά ότι έχετε χορτάσει. Γιατί;

Ο εγκέφαλος μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσει ότι έχετε χορτάσει, που σημαίνει ότι μπορεί να πιάσετε το κομμάτι πίτας αφού έχετε ήδη ικανοποιήσει την πείνα σας. Για παράδειγμα κάθεστε για δείπνο με το στομάχι σας να γουργουρίζει και τελειώνετε το γεύμα σε χρόνο ρεκόρ, αλλά μισή ώρα μετά ξαφνικά νιώθετε πολύ φουσκωμένοι με την κοιλιά σας έτοιμη να σκάσει.

Πολλοί λένε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ της πρώτης μπουκιάς και της ικανοποίησης της πείνας σας, και η γενική πεποίθηση είναι ότι αυτή η χρονική καθυστέρηση διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Αλλά πόσο χρόνο ακριβώς χρειάζεται για να καταγράψει ο εγκέφαλός σας ότι είστε χορτάτοι;

Πράγματι, χρειάζονται κατά μέσο όρο 20 λεπτά για το σώμα σας να στείλει σήματα στον εγκέφαλό σας για να υποδείξει ότι έχετε φάει αρκετά. Ωστόσο, η ακριβής διάρκεια της καθυστέρησης μεταξύ του πότε τρώτε και του πότε αισθάνεστε χορτάτοι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του είδους του φαγητού που τρώτε και των διατροφικών σας συνηθειών. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος βασίζεται σε πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς για να καθορίσει εάν είστε χορτάτοι.

Τα αισθήματα πείνας και πληρότητας ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από ορμόνες, ιδιαίτερα τη γκρελίνη, μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη που παράγεται στο έντερο και τη λεπτίνη, μια ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη και απελευθερώνεται από τα λευκά λιποκύτταρα του σώματος.

Η γκρελίνη παρουσιάζει διακυμάνσεις καθώς τρώμε, ενώ τα επίπεδα λεπτίνης παραμένουν αρκετά σταθερά. Πρόσθετες ορμόνες, όπως η PYY και η GLP-1 από το έντερο και η ινσουλίνη από το πάγκρεας, έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα αισθήματα πληρότητας μετά το φαγητό .

Ο εγκέφαλος ρυθμίζει επίσης την πείνα με βάση τις πληροφορίες από τα νεύρα που καταλαβαίνου πότε το στομάχι τεντώνεται, καθώς και τα σήματα από τους γευστικούς κάλυκες και τους υποδοχείς όσφρησης. Όταν αυτά τα σήματα δείχνουν συλλογικά ότι έχετε φάει αρκετά, ο εγκέφαλος μειώνει την επιθυμία σας να φάτε περισσότερο.

Ωστόσο, υπάρχει μια καθυστέρηση περίπου 20 λεπτών λόγω του γεγονότος ότι χρειάζεται χρόνος για το σώμα να προσαρμόσει την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με την πείνα και επίσης αυτές οι ορμόνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τα νευρικά ερεθίσματα για να μεταδώσουν πληροφορίες στον εγκέφαλο. Τα νευρικά ερεθίσματα από τη γαστρεντερική οδό ταξιδεύουν με αστραπιαία ταχύτητα , φτάνοντας στον εγκέφαλο σχεδόν αμέσως. Οι ορμόνες, από την άλλη μεριά, ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα για να δημιουργήσει σήματα κορεσμού και να τα στείλει στον εγκέφαλό σας εξαρτάται επίσης από τον τύπο της τροφής που τρώτε. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τείνουν να προάγουν τον κορεσμό, ενώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καθυστερούν το αίσθημα πληρότητας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διακοπή της παραγωγής γκρελίνης , ενεργοποιούν την έκκριση εντερικών ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη και ασκούν πίεση στους υποδοχείς τεντώματος του στομάχου.

Τέλος οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον κορεσμό τους μετά τα γεύματα. Το να τρώτε αργά δίνει στο σώμα περισσότερο χρόνο να σηματοδοτήσει ότι είστε χορτάτοι. Επίσης το να απολαμβάνετε κάθε μπουκιά μπορεί να σας βοηθήσει να συντονιστείτε καλύτερα με αυτά τα σήματα.

Διαβάστε ακόμη: