Οι ευρωπαϊκές μάρκες πολυτελείας μπορεί να έλαμψαν κατά την Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, όμως από την άλλη πλευρά στα χρηματιστηριακά ταμπλό οι επενδυτές αμφισβητούν την λάμψη του ενόψει της κινεζικής επιβράδυνσης και της αβεβαιότητας με την πορεία των επιτοκίων.

Το 2023 ξεκίνησε για τον κλάδο των πολυτελών ειδών με τις ελπίδες για ταχεία ώθηση στις κινεζικές πωλήσεις μετά από τρία χρόνια lockdown και η μετά την “έκρηξη” δαπανών στις ΗΠΑ όπου ώθησε τους καταναλωτές σε “στάση αναμονής” στην αγορά, ο δείκτης STOXX Europe Luxury 10 μόλις δημοσίευσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του από το 2020. Περίπου $175 δισ. έχουν χαθεί από την αξία αυτών των 10 μετοχών από τα τέλη Μαρτίου, καθώς η ανάκαμψη της Κίνας ήταν ραγδαία και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια αναγκάζουν τους αγοραστές από Αμερική να σφίξουν περισσότερο το… ζωνάρι τους.

Η κατηφόρα του δείκτη

«Ο κλάδος υποχώρησε απότομα τους τελευταίους 2-3 μήνες, λόγω του συνδυασμού των αυξανόμενων επιτοκίων, της τοποθέτησης των επενδυτών και της αναμονής για περικοπή κερδών», δήλωσε ο Bernard Ahkong, συν-ιδρυτής της UBS “O’Connor Global Multi-Strategy Alpha”. Αν και ο δείκτης των λεγόμενων “Big 10” του κλάδου πολυτελών ειδών εξακολουθεί να είναι επάνω κατά 20% σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο σημείωσε τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση που έχει καταγραφεί σε σχέση με τον STOXX 600, ο οποίος υποχώρησε 2,5%.

Ο Ahkong επεσήμανε την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις προοπτικές για την κατανάλωση πολυτελών προϊόντων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα, μια άποψη που επαναλαμβάνεται από τον Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank. «Η πρόσφατη πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών πολυτελείας αντανακλά την αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία και επίσης τις άνισες προοπτικές ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία», δήλωσε ο Garnry.

Το πόσο άσχημα φαίνονται τα πράγματα μπορεί να γίνει πιο ξεκάθαρο τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αρκετοί από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς πολυτελείς ομίλους ανακοινώνουν τις τριμηνιαίες επιδόσεις τους, ξεκινώντας με την LVMH αύριο 10 Οκτωβρίου.

Αν και οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί, οι εν λόγω μετοχές εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από την υπόλοιπη αγορά. Το Ρ/Ε (αναλογία τιμής προς κέρδη) της LVMH είναι περίπου 21 και της Richemont είναι 15,6, σε σύγκριση με περίπου 12 για το STOXX 600, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ορισμένοι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί στον τομέα των πολυτελών προϊόντων, με την UBS την περασμένη εβδομάδα να μειώνει τις εκτιμήσεις της για να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος επιβράδυνσης της κινεζικής κατανάλωσης. Παράλληλα, η Morgan Stanley μείωσε κατά 6% από την εκτίμηση των κερδών ανά μετοχή του 2024 για είδη πολυτελείας, ενώ η Bank of America μείωσε την πρόβλεψή της κατά 7%. Είπε ότι οι αγοραστές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ξόδευαν λιγότερα από όσα μετά την πανδημία.

Διαβάστε ακόμη: