Το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» που λέγανε συχνά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, δεν φαίνεται να προβληματίζει τα «γνωστά» θεσμικά πορτοφόλια που δραστηριοποιούνται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες έχουν ξεκινήσει, με τις πλάτες και των ξένων, να παίξουν το ίδιο «χοντρό» παιχνίδι στην πλάτη των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.
Όπως εξηγεί υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή στην «axianews», «το κλίμα στην αγορά είναι εδώ και αρκετές μέρες κακό, λόγω του επικείμενου placementτων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, καθώς οι θεσμικοί που χειρίζονται την ελληνική αγορά, είναι προφανές ότι επιχειρούν να την ‘‘γυρίσουν’’ χαμηλότερα ώστε να πάρουν και πάλι ‘‘φθηνά’’ τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, στο επικείμενο Placement».
Στόχος τους, προσθέτει ο ίδιος, είναι να επιστρέψουν –και μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει– την μετοχής Εθνικής, σε επίπεδα πέριξ των 7,5 ευρώ, όταν οι εκθέσεις διεθνών οίκων τον τελευταίο μήνα δίνουν τιμές – στόχους για την Εθνική ακόμα και τα 11 ευρώ κάνοντας εκτενή αναφορά στις προοπτικές της τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λιγότερο από έναν χρόνο το ΤΧΣ πούλησε το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 5,30 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 7,5 ευρώ, με την τράπεζα να έχει ήδη δώσει και μέρισμα 0,38 ευρώ.
«Είναι προφανές ότι για δεύτερη φορά, ορισμένοι άπληστοι σύμβουλοι, επιχειρούν να στήσουν χοντρό παιχνίδι με στόχο τις υψηλές προμήθειες» καταλήγει η ίδια πηγή.
Άκαρπη η σύσκεψη ΤΧΣ – JPMorgan
Την ίδια στιγμή η πρώτη κρίσιμη συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ Ηλία Ξηρουχάκη με την JPMorgan, που είναι ο σύμβουλος για την διάθεση του υπολοίπου 18,39% της Εθνικής Τράπεζας, έγινε αλλά δεν μας έκανε σοφότερους.
Ο σύμβουλος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με όλα τα μεγάλα διεθνή «σπίτια», αναφορικά με το ενδιαφέρον τους να τοποθετηθούν στο επικείμενο placement της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.
Στη συνάντηση η JPMorgan, αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των διερευνητικών επαφών με τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια, ανελυσε στο ΤΧΣ τους λόγους για τους οποίους το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι ευνοϊκό για τη διεξαγωγή του placement, ενώ παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, και την εκδήλωση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Από την πλευρά του το ΤΧΣ έχει ζητήσει από την JPMorgan να εστιάσει κυρίως στην προσέλκυση επενδυτών μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Το προς διάθεση ποσοστό
Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει στην πώληση του 10% με 13% της Εθνικής Τράπεζας (κατέχει το 18,39%). Δηλαδή το διεθνές βιβλίο προσφορών (και η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα) θα αφορούν αρχικά διάθεση του 10%, ποσοστό που λόγω της ζήτησης θα ανέβει στο 12% με 13%, και στο Ελληνικό Δημόσιο θα απομείνει το 5% της ΕΤΕ.
Η διαδικασία του placement θα είναι ανάλογη με αυτήν του περασμένου Νοεμβρίου, που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας. Θα περιλαμβάνει δηλαδή τη Διεθνή Προσφορά, μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση, καθώς επίσης και την Ελληνική Δημόσια Προσφορά.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Νοέμβριο το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχών της Εθνικής (20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δισ. ευρώ. Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω και την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ.
Την ίδια ώρα ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, και ο CFO Χρίστος Χριστοδούλου, βρίσκονται στο Λονδίνο σε roadshows, παρουσιάζοντας στους επενδυτές τις προοπτικές της τράπεζας. Ενώ θα ακολουθήσει και roadshow στις ΗΠΑ. Οι συναντήσεις με τους επενδυτές είναι αλλεπάλληλες, οι παρουσιάσεις πηγαίνουν καλά και υπάρχει επενδυτική διάθεση σε βαθμό που οι συζητήσεις φθάνουν μέχρι το allocation.
Ερωτηματικά για τη στρατηγική
Το mega deal της εβδομάδας όπου η ιταλική UniCredit απέκτησε μερίδιο 9% της Commerzbank και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της γερμανικής τράπεζας, «φούντωσε» στην εγχώρια αγορά τους ήδη μεγάλους προβληματισμούς αναφορικά με την συνολική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά την διάθεση του 18,4% της Εθνικής Τράπεζας.
Όπως έγραψε η «axianews» το προηγούμενο Σάββατο, μεγάλο κομμάτι της αγοράς αντιδρά στον κατακερματισμό του πακέτου και στη διακράτηση ενός ποσοστού από το Δημόσιο, καθώς πολλές πλευρές τονίζουν ότι πρόκειται για μια στρατηγική που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την πραγματική ανάπτυξη της Εθνικής Τράπεζας.
Αντί δηλαδή άπαντες οι ενδιαφερόμενοι να επιδιώξουν την προσέλκυση ενός ισχυρού στρατηγικού επενδυτή, που θα μπορούσε να δώσει στην τράπεζα την αναγκαία ώθηση για να ανταγωνιστεί διεθνώς, φαίνεται να προτιμάται ένα καθεστώς πολυμετοχικότητας όπου η τράπεζα παραμένει υπό τον έλεγχο του κράτους, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες για καινοτομία και ανάπτυξη.
Με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, επιμένουν στην αγορά, η κυβέρνηση χάνει ένα δικαίωμα που μπορεί να έχει μελλοντικά: να πουλήσει δηλαδή ένα ισχυρό ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας σε μια μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού όπως έγινε και με την Alpha Bank και μάλιστα με σημαντικό Premium και θέτουν το ερώτημα γιατί ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης της Εθνικής, που εργάζεται για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν αναζητά μια μεγάλη τράπεζα της Ευρώπης για να διαπραγματευτεί την μεταβίβαση του ποσοστού σε τιμές ανώτερες των σημερινών;
Μάλιστα σε αυτή τη λογική υπάρχουν και ακόμη πιο «αιχμηρές φωνές» που λένε ότι η τάση να αποφευχθεί η ανάδειξη ενός στρατηγικού επενδυτή αντικατοπτρίζει τον φόβο για την απώλεια του ελέγχου από το Δημόσιο. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει την τράπεζα σε μια στάσιμη κατάσταση, όπου η πραγματική δυναμική της και η δυνατότητα να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες της αγοράς θα περιορίζονται.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποια εταιρία με 100 χιλιάδες κεφάλαιο έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 44 εκατ. ευρώ;
- Σκέψεις και διεργασίες παράτασης κατά 1 χρόνο της θητείας του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή
- Όμιλος Λάτση: Επενδύει στα αθλητικά παπούτσια born in… Greece
- Κομισιόν: Η ακτινογραφία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Ποιος δουλεύει για ποιον