Καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τη νέα της ομάδα την Τρίτη, φρόντισε να τονίσει ότι κάθε ένας από τους 26 νέους επιτρόπους της ήταν «ίσος» με «ίση ευθύνη για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων μας», αναφέρει το Politico.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε χθες τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους επιτρόπους, λέγοντας ότι είναι «αφοσιωμένη στην . . . ανταγωνιστικότητα, την ψηφιοποίηση και την απαλλαγή από τις εκπομπές θερμοκηπίου» και ότι «δεν συντηρεί το παλιό . . . αλλά αγκαλιάζει το νέο».
Τα μέλη που απαρτίζουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ο υποψήφιος της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ θα επιβλέπει τη βιομηχανική στρατηγική με «την καινοτομία και τις επενδύσεις στην καρδιά της», ενώ ο Ιταλός Ραφαέλε Φίτο θα διαχειρίζεται τις δαπάνες του Ταμείου Συνοχής, όπως είπε. Η Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα θα είναι μία από τις έξι εκτελεστικές αντιπροέδρους της Επιτροπής, που θα επιβλέπει μια «καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση», ενώ θα έχει υπό την εποποτεία της και την ρυθμιστική αντιμονοπωλιακή αρχή της Ευρώπης.
Ο Πολωνός Πιοτρ Σέραφιν θα αναλάβει τη διαχείριση του προϋπολογισμού του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης του επόμενου για την περίοδο 2028-2034.
Η εμπορική πολιτική θα εποπτεύεται από τον Σλοβάκο Μάρος Σέφκοβιτς, στην τέταρτη πενταετή θητεία του, όπως είπε η φον ντερ Λάιεν, με την κλιματική πολιτική και την καθαρή ανάπτυξη να διαχειρίζεται ο Γουόπκεν Χέκστρα από την Ολλανδία.
Η στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ, η οποία έχει αυξημένο ρόλο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα διευθύνεται από τη Μάρτα Κος, την υποψήφια από τη Σλοβενία.Το μπλοκ έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ και με αρκετές βαλκανικές χώρες συνομιλεί στην προοπτική της ένταξής του στην ΕΕ. Η Σλοβενία είναι ένας ισχυρός υποστηρικτής της αποδοχής τους.
Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις θα ελέγχει τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ και θα επιδιώξει να μειώσει τη γραφειοκρατία.
Η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε από την Πορτογαλία θα ηγηθεί των προσπαθειών για την ενοποίηση των κατακερματισμένων κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, η οποία έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα για να σταματήσει τις εκροές κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ και να παρέχει περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις στην ΕΕ. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη και πίεση για να γίνει αυτό», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Η προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα τα τελευταία πέντε χρόνια, η οποία έχει δημιουργήσει τεράστιους όγκους νέων κανόνων για τις εταιρείες, θα αντικατασταθεί από μια ώθηση για οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερες αμυντικές δαπάνες για προστασία από τη Ρωσία και άλλους γεωπολιτικούς αντιπάλους.
Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και είναι «ένα σημαντικό υπόβαθρο για αυτό που κάνουμε».
Ο επίτροπος Άμυνας, μια νέα θέση που δόθηκε στον Λιθουανό Αντριους Κουμπίλιους, θα είναι επιφορτισμένος με την προσπάθεια να πείσει τις εθνικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις δαπάνες για οπλικά προγράμματα για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.