Ύστερα από μια δεκαπενταετία… ξηρασίας, στη διάρκεια της οποίας οι διοικήσεις έδωσαν μάχες περισσότερο για την επιβίωση, παρά για την ανταμοιβή των μετόχων, οι τράπεζες φιλοδοξούν να «κλειδώσουν» τη διανομή μερισμάτων το 2024 από τα κέρδη του 2023, ενώ τα κέρδη του 2022, παρότι ήταν υψηλά, δεν στάθηκαν αρκετά για να πεισθεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ να επιτρέψει πληρωμές στους μετόχους.
Την εξαιρετική σημασία που αποδίδουν οι τραπεζικές διοικήσεις στην επανεκκίνηση της διανομής μερισμάτων, που άλλωστε αποτελούν βασικό στοιχείο επενδυτικής αξιολόγησης των μετοχών τους, δείχνουν με αρκετή σαφήνεια όσα είπε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της τράπεζας.
Αναλυτής παρατήρησε ότι η κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank είναι πλέον αρκετά ισχυρή -προσεγγίζει το 13% ο βασικός δείκτης CET1- και ερώτησε, με βάση αυτή την επισήμανση, αν η διοίκηση σκοπεύει να αξιοποιήσει την καλή κεφαλαιακή της θέση για να προχωρήσει σε επεκτατικές κινήσεις με πιθανές εξαγορές στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.
Ο κ. Ψάλτης απέρριψε ασυζητητί οποιεσδήποτε επεκτατικές κινήσεις στο ορατό μέλλον, ξεκαθαρίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης, την οποία θα εξυπηρετήσει και η ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση, είναι η διανομή μερίσματος στους μετόχους το 2024.
Κάηκαν στον χυλό…
Οι τραπεζικές διοικήσεις κινούνται πλέον με πολύ προσεκτικά βήματα σε ό,τι αφορά τα μερίσματα, αφού ήδη φέτος υπήρξε μια μικρή απογοήτευση των μετόχων. Οι τράπεζες εμφάνισαν το 2022 τα καλύτερα οικονομικά τους αποτελέσματα μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση και είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι αυτή η κερδοφορία θα επέτρεπε, τουλάχιστον σε δύο από τις τέσσερις συστημικές (Eurobank και Εθνική) να διανείμουν μερίσματα μέσα στο τρέχον έτος.
Όμως, δεν είχε την ίδια αντίληψη του ζητήματος και ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ, ο οποίος απέφυγε να «ανάψει πράσινο» για διανομές, με αποτέλεσμα αυτές να μετατεθούν, αν όλα πάνε καλά, στην επόμενη χρήση.
Ο SSM έκρινε -όπως έχει επισημάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος- ότι η κερδοφορία των τραπεζών ήταν χαμηλής ποιότητας, με μεγάλα κέρδη από μη επαναλαμβανόμενες πηγές, ότι στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών συμμετέχουν με πολύ υψηλά ποσοστά οι αναβαλλόμενοι φόροι και ότι τα επόμενα χρόνια οι τράπεζες θα πρέπει να σηκώσουν το φορτίο της άντλησης κεφαλαίων με εκδόσεις ομολόγων MREL με αρκετά υψηλά επιτόκια.
Γνωρίζοντας ότι αυτές οι ενστάσεις, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, δεν θα έχουν φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων με τον επόπτη για τα μερίσματα ούτε στις αρχές του 2024, οι τραπεζικές διοικήσεις κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της κερδοφορίας και της κεφαλαιακής επάρκειας στη φετινή χρήση, ώστε την επόμενη φορά να εγκριθεί η διανομή μερισμάτων.
Διανομές διαφορετικών ταχυτήτων
Οι τράπεζες δεν θα μοιράσουν τα ίδια ποσοστά των κερδών τους ως μέρισμα το 2024, αλλά τα ποσοστά διανομής θα εξαρτηθούν από την οικονομική τους θέση:
- Η Τράπεζα Πειραιώς, που ξεκινά την κούρσα από τη χειρότερη θέση, έχει θέσει στόχο, όπως ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου στους αναλυτές, να διανείμει το 2024 το 10% της κερδοφορίας του 2023. Τα επόμενα χρόνια, τόνισε, το ποσοστό διανομής θα αυξηθεί, για ανέλθει στο 25%.
- Ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση της Alpha Bank είναι να μοιράσει το 2024 το 20% των κερδών της.
- Η Eurobank ήδη από φέτος θα χρησιμοποιήσει τα ποσά που είχε κρατήσει στην άκρη για διανομή μερίσματος, χωρίς τελικά να πάρει τη σχετική έγκριση του SSM, για την έμμεση ανταμοιβή στους μετόχους, μέσω της εξαγοράς του 1,4% των μετοχών που κρατά το ΤΧΣ. Το 2024, η διοίκηση έχει θέσει στόχο για διανομή του 25% των κερδών, με πληρωμή σε μετρητά και επαναγορά μετοχών.
- Η Εθνική είχε αρχικά στόχο, επίσης, να μοιράσει μέρισμα φέτος, αλλά η διανομή μετατέθηκε το 2024. Η διοίκηση δεν έχει αναφέρει επίσημα το ποσοστό διανομής, εκτιμάται όμως ότι θα διαμορφωθεί σε 20%.