Πέραν πάσης αμφιβολίας στο τραπεζικό σύστημα παρατηρείται η ολική επιστροφή!

Οι τράπεζες όπως ξεκάθαρα προκύπτει από την αξιολόγηση και αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους, με ενδεικτικό παράδειγμα την πρόσφατη αναβάθμιση της Τρ. Πειραιώς από τον οίκο Ftse Russel, ανακτούν την χαμένη τους αξιοπιστία και κατοχυρώνουν ρόλο πρωτοκαθεδρίας στη νέα τάξη πραγμάτων στην οικονομία αλλά και στο Χρηματιστήριο.

Στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, κυρίως στην Λεωφόρο Αθηνών, οι τράπεζες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, καθώς παρά τον χαμηλό τζίρο των καιρών, οι ξένοι τις έχουν εντάξει στους στόχους τους διαβλέποντας σοβαρές προοπτικές μέσα από την εξυγίανση και την ανάπτυξη, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν ως προς την υποστήριξη της κυβέρνησης στην διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Ήδη η αναβάθμιση στις ράπεζες έχει ξεκινήσει καθώς 2 τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου έχουν ολοκληρωθεί ιδανικά για Alpha και Τρ. Πειραιώς, η Εθνική δεν έχει ανάγκη κεφαλαίων οπότε δεν θα προχωρήσει σε αύξηση ούτε το ΤΧΣ θα προβεί σε placement του 20% των μετοχών της τράπεζας όπως αναμενόταν, ενώ η Eurobank ήταν η πρώτη που ιδιωτικοποιήθηκε σε ανύποπτη χρονική στιγμή.

Οι συνθήκες επομένως φαντάζουν ιδανικές υπό την έννοια ότι με την τροπολογία Ζαββού λύθηκε το ανοιχτό ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, ενώ δια μέσω του σχεδίου «Ηρακλής Ι και ΙΙ» δίνεται οριστική λύση στο μείζον θέμα των κόκκινων δανείων, με το project της Bad bank να κλείνει για την κυβέρνηση οριστικά και διά παντός!