Εντυπωσιακά αλλαγμένη προς το καλύτερο είναι η εικόνα της μετοχής της Lamda Development το τελευταίο διάστημα, αιφνιδιάζοντας θετικά την αγορά.

Χθες η μετοχή είχε τη μεγαλύτερη άνοδο σε όλη τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση κερδίζοντας 4,58%, κλείνοντας μάλιστα στα 7,30 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά 52 εβδομάδων.

Το μήνα Ιούλιο καταγράφει άνοδο 8,31% αποτελώντας το κορυφαίοblue chips της αγοράς, ενώ πλέον από απώλειες έως πρότινος, γύρισε θετικά το τρέχον έτους, καταγράφοντας άνοδο +8%.

Μετά από πολλά χρόνια που το project πέρασε δια πυρός και σιδήρου και χωρίς ακόμα να έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι και τα ρίσκα για το έργο της μεγαλύτερης ανάπλασης στην Ευρώπη, το τελευταίο διάστημα υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη ορατότητα.

Κομβικά έργα όπως η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, η ζήτηση για τα ακίνητα είναι μεγάλη, καθιστώντας μάλιστα το έργο – σε μεγάλο κομμάτι – αυτοχρηματοδοτούμενο, ενώ ευρύτερα αρχίζει και σχηματοποιείται όλο το project.

Καθοριστικός καταλύτης που άλλαξε την προσέγγιση πολλών προς το συγκεκριμένο έργο, ήταν η είσοδος του μεγάλου εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development με ποσοστό 2% έναντι 25 εκατ. ευρώ στις 17 Ιουνίου.

Ο κ. Προκοπίου διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως ενώ συνάμα είναι και πολύ μεγάλος «παίκτης» και στην… ξηρά, μέσω επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ακίνητα.

Πρόκειται για κορυφαίο «παίκτη» στο χώρο των ακινήτων, με τεράστια γνώση και ένστικτο ανάγνωσης της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ η κίνησή του, ήρθε μετά από ένα μακροχρόνιο μπαράζ αποχωρήσεων σε διοικητικό αλλά και μετοχικό επίπεδο που στοίχησαν στη Lamda.

Παράγοντες της αγοράς τόνισαν προ μηνός στο Radar.gr πως αυτό το επενδυτικό «χτύπημα» του κ. Προκοπίου και η εξαγορά του 2% των μετοχών της Lamda Development, είναι μεγαλύτερης σημειολογίας από τα προ λίγων εβδομάδων placements σε Jumbo (3%) και Metlen (5%)

Οι ίδιοι σημειώνουν πως η κίνηση αυτή, έρχεται σε μια περίοδο που το project του Ελληνικού δείχνει να έχει ξεκολλήσει από τη στασιμότητα και το θολό τοπίο όλων των προηγούμενων ετών, τα οικιστικά έργα αποφέρουν σημαντικά κέρδη στη Lamda Development, που πρόσφατα ανακοίνωσε μεγέθη – ρεκόρ για το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία του Γιώργου Προκοπίου με τη Lamda Development

Τι επισημαίνει η AXIA

Την πιο θετική έκθεση που έχει καταγραφεί για τη Lamda Development δημοσίευσε χθες η AXIA, ακολουθώντας το παράδειγμα της Παντελάκης Χρηματιστηριακή και Euroxx Χρηματιστηριακή που επίσης έχουν αναβαθμίσει τη μετοχή φέτος.

Η ΑΧΙΑ λοιπόν σημειώνει πως η Lamda Development παρουσιάζει μια μοναδική επενδυτική περίπτωση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τονίζει πως προσφέρει μείγμα σταθερότητας από τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και μια μεγάλη ευκαιρία δημιουργίας αξίας για τους μετόχους της από το έργο του Ελληνικού.

Λαμβάνοντας μια πολύ συντηρητική προσέγγιση στις παραδοχές της για το βασικό σενάριο, η ΑΧΙΑ καταλήγει σε τιμή στόχο στα 11,5 ευρώ ανά μετοχή που αντιπροσωπεύειπεριθώριο ανόδου άνω του 60% από τα παρόντα επίπεδα. Συνάμα, σε ένα σενάριο Grey-Sky, η μετοχή εξακολουθεί να προσφέρει άνοδο 36%, ενώ η τιμή στόχος του Blue-Sky σεναρίου είναι 16 ευρώ/μετοχή ή άνοδος 129%.

Η επενδυτική τράπεζα θεωρεί τα τρέχοντα επίπεδα τιμών αδικαιολόγητα, ενώ το Ελληνικό είναι ένα τεράστιο έργο με πολλές παραμέτρους.

Η εκτέλεση του έργου έχει προχωρήσει, και η ορατότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά, παρά κάποια δικαιολογημένη καθυστέρηση λόγω του μεγέθους του έργου,ενώ ο συνολικός πληθωρισμός έχει επηρεάσει το κόστος κατασκευής και τις τιμές πώλησης των κατοικιών.

Lamda Development -Ελληνικό: Ολοκληρώθηκε το 80% των εκσκαφών της υπογειοποίησης της λεωφ. Ποσειδώνος

Οι άλλες χρηματιστηριακές

H Pantelakis Securities προ τριμήνου περίπου, είχε εντοπίσει επενδυτική ευκαιρία στη μετοχή, διατυπώνοντας σύσταση για υπεραπόδοση (overweight), δίνοντας τιμή στόχο τα 11 ευρώ.

Η ΑΧΕ αναφέρονταν στο θετικό EBITDA του Ελληνικού για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στα 35,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι τα ταμειακά έσοδα συσσωρεύονται σε 672 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τον κίνδυνο εκτέλεσης του έργου.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή από την πλευρά της, ξεκίνησε κάλυψη με αξιολόγηση overweight και τιμή-στόχο στα 10 ευρώ.

Τονίζουν πως οι μετοχές της Lamda Development έχουν μακροπρόθεσμα υποαποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη του ΧΑ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δημιουργεί ένα ισχυρό σημείο εισόδου για τους επενδυτές για να αποκτήσουν έκθεση στο Ελληνικό, ένα έργο με σημαντική κρυμμένη αξία και στα Lamda Malls, ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, οι αναλυτές τόνισαν πως «η πορεία θα είναι ανοδική από ένα έργο παρεξηγημένο».

Διαβάστε ακόμη