Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ότι η Ουκρανία σχεδίαζε επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα ακόμη και στη Μόσχα, με αφορμή την επέτειο της ρωσικής εισβολής, αλλά έκανε πίσω με παρέμβαση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν και επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, ο ταξίαρχος Κύριλο Μπουντάφο, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας (HUR) φέρεται να διέταξε αξιωματούχους «να προετοιμαστούν για μαζικές επιθέσεις στις 24 Φεβρουαρίου με όλα όσα διαθέτει η HUR.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Washington Post, οι Ουκρανοί σχεδίαζαν ακόμη και επιθέσεις με ΤΝΤ στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια συμβολική επιχείρηση, που θα επιδείκνυε την ικανότητα της Ουκρανίας να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Ωστόσο, τις επιθέσεις της Ουκρανίας απέτρεψαν – άγνωστο με ποιο επιχείρημα – οι ισχυρότεροι σύμμαχοί της, οι ΗΠΑ, – οι μυστικές υπηρεσίες των οποίων παρακολουθούσαν τα σχέδια του Κιέβου.

ΟΙ ΗΠΑ φοβόντουσαν εδώ και καιρό τις ακραίες αντιδράσεις του Κρεμλίνου (πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων) που θα προκαλούσαν τέτοιες επιθέσεις με συμμαχικά όπλα ή την πιθανότητα να δοθεί στην Κίνα η ευκαιρία να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ για εμπλοκή στον πόλεμο και άρα να ενισχύσει την υποστήριξή της προς τη Ρωσία.

Διαβάστε περισσότερα