Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι κύριοι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού που σε συνδυασμό και με τα χθεσινά στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή ανοίγουν το δρόμο για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Fed.

Στο ταμπλό ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 0,42% φτάνοντας τις 41.035 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,72% στις 5.593 μονάδες, ενώ την ίδια πορεία ακολουθεί και ο τεχνολογικός Nasdaq με κέρδη της τάξεως του 1,03% φτάνοντας τις 17.575 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο 3,698%, όπως και του 2ετούς στο 3,687%.

Τα νέα πληθωριστικά στοιχεία αυτή τη φορά από τον δείκτη τιμών παραγωγού ήταν ενθαρρυντικά ως προς την επίτευξη των στόχων της Fed για αποκλιμάκωση του δείκτη κοντά στο 2%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI), ο οποίος μετρά τη μέση μεταβολή των τιμών που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, υποχώρησε σημαντικά στο 1,7% σε ετήσια βάση για τον Αύγουστο από 2,1% ένα μήνα νωρίτερα. Σε μηνιαία βάση ο ρυθμός αύξησης έφτασε το 0,2%, ξεπερνώντας την επίδοση του Ιουλίου όταν ο δείκτης έμεινε σταθερός.

Ωστόσο ο δομικός PPI, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας,  αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση για 0,2%.

Πλέον ο συνδυασμός των χθεσινών και σημερινών στοιχείων από τους δύο πληθωριστικούς δείκτες, CPI και PPI, “κλειδώνουν” την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Fed, στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, αν και εκμηδενίζουν τις ελπίδες των επενδυτών πως το συμβούλιο ενδεχομένως να τολμούσε να κάνει πρεμιέρα με δυναμική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ένα ισχυρό αγοραστικό κύμα στις τεχνολογικές μετοχές ώθησε τους δείκτες της Wall Street προς τα πάνω, αντισταθμίζοντας έτσι τις καθοδικές πιέσεις που είχαν προκαλέσει τις πρώτες ώρες τα στοιχεία από τον πληθωρισμό. Κι αυτό διότι τα στοιχεία Αυγούστου έδειξαν μεν σημαντική πτώση του τιμάριθμου λιανικής, όμως ο δομικός δείκτης κινήθηκε ελαφρά πάνω από τις προβλέψεις εκμηδενίζοντας έτσι τις ελπίδες της αγοράς πως η Fed μπορεί να τολμήσει να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Έτσι στη χθεσινή συνεδρίαση ο Dow Jones που κατέγραψε σημαντική πτώση το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κατάφερε να «κλείσει» με θετικό πρόσημο στο +0,31% και τις 40.861 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 5.554 μονάδες και ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 2,17% ανεβαίνοντας στις 17.395 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη: