Σε ανοδική τροχιά συνέχισαν οι αμερικανικές μετοχές, ωθώντας τον S&P 500 πιο κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Η Wall Street καταγράφει κέρδη για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες, με τον S&P 500 να βρίσκεται μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά του.

O Dow Jones ενισχύθηκε 0,43% στις 37.545 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,42% στις 4.774 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,54% στις 15.074 μονάδες.

Παρά τον ασθενέστερο όγκο, και ενώ οι ευρωαγορές είχαν αργία, οι κινήσεις σηματοδότησαν συνέχιση των θετικών τάσεων της αγοράς που ενισχύουν τους βασικούς δείκτες επιδοκιμάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο του 2%.

Οι επενδυτές πήραν θάρρος μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της Federal Reserve πως το 2024 θα είναι έτος μειώσεων επιτοκίων.

Οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν 4,8% σε εθνικό ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller. Η επίδοση συνιστά άλμα από την ετήσια αύξηση 4% του Σεπτεμβρίου και σηματοδοτεί ιστορική επίδοση ρεκόρ. Η αύξηση των τιμών ήρθε παρά την άνοδο των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων τον Οκτώβριο, αφού το μέσο επιτόκιο του 30ετούς σταθερού δανείου ξεπέρασε το 8% στις 19 Οκτωβρίου.

Από τις καλύτερες επιδόσεις είχαν οι μετοχές ενέργειας, ενισχύοντας τον κλάδο κατά 1,3%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν εν μέσω συνεχών επιθέσεων ανταρτών εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, που τροφοδοτούν φόβους για διαταραχές της ναυτιλίας σε μια πλωτή οδό ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο.

Η εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ Intel «έτρεξε» με +5,2%, καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ της παρέσχε επιχορήγηση 3,2 δισ. δολαρίων για ένα εργοστάσιο 25 δισ. δολαρίων στον νότο της χώρας.

H FedEx κατέγραψε κέρδη 1,7% αφού συνήψε συμφωνία ταχείας επαναγοράς μετοχών με τη Mizuho Markets Americas.

Απ’ την άλλη, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να αναστείλει την απαγόρευση πωλήσεων έξυπνων ρολογιών της Apple, ωθώντας τον τεχνολογικό γίγαντα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. H μετοχή της εταιρείας γλίστρησε μόλις 0,3%.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε οριακά, κατά μισή μονάδα βάσης, στο 3,90%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό πετρέλαιο έκανε άλμα 2,18% στα 75,16 δολάρια και ο χρυσός κινήθηκε επίσης σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 0,47% στα 2.078 δολ./ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,25% έναντι του ευρώ, στο 1,1044 δολ.

Διαβάστε ακόμη: