Μικρή μεταβολή παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, με τις αμερικανικές μετοχές  να συμπληρώνουν, πάντως, μια άκρως κερδοφόρα εβδομάδα. Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα νέα αισιόδοξα στοιχεία που έδειξαν περαιτέρω πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, αν και ένα ισχυρό κύμα πωλητών προς αποκόμιση κερδών στον τεχνολογικό κλάδο πιέζει κυρίως τον Nasdaq.

Στο κλίμα αυτό στο ταμπλό, αυτή την ώρα, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο ύψους 0,83% φτάνοντας τις 42.526 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,02% στις 5.746 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,33% φτάνοντας τις 18.129 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κινείται καθοδικά στο 3,756%, όπως και του 2ετούς που φτάνει στο 3,586%.

Σε επίπεδο εβδομάδας και οι τρεις βασικοί δείκτες μετρούν κέρδη, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο σχεδόν 0,8% (μετά κι από τρία ρεκόρ)  και τον βιομηχανικό Dow Jones να έχει προσθέσει περίπου 0,3%. Ο Nasdaq είναι σε τροχιά για μια αύξηση περίπου 1,4% .

Οι επενδυτές έλαβαν επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να δώσουν στην κεντρική τράπεζα περισσότερους λόγους για να μειώσει με αυτοπεποίθηση τα επιτόκια περαιτέρω. Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Αυγούστου – το αγαπημένο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – αυξήθηκε κατά 0,1%, συμφωνώντας με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ο PCE αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, κάτω από την πρόβλεψη του 2,3%.

Τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όσο και η Wall Street ελπίζουν σε συνεχή ψύξη των μηνιαίων στοιχείων του πληθωρισμού, επιτρέποντας τη συνεχή χαλάρωση του κόστους δανεισμού που θα διευκολύνει την πίεση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η Wall Street προέρχεται από μια νικηφόρα συνεδρίαση, αφού μια σειρά οικονομικών στοιχείων διαβεβαίωσε τους επενδυτές για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας. Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την τελευταία εβδομάδα, υποδηλώνοντας μια ισχυρή αγορά εργασίας, ενώ η τελική μέτρηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του δεύτερου τριμήνου διαμορφώθηκε στο ισχυρό 3%.

Διαβάστε ακόμη: