Απογοητευμένοι ενδέχεται να παραμείνουν οι επενδυτές που ποντάρουν σε μία μακροπρόθεσμη ανάκαμψη των αγορών, δεδομένης της συνεχιζόμενης bear market παρά τη σχετική μείωση του πληθωρισμού. Τα καλά νέα είναι πως, μετά από την ιστορική πτώση, οι μετοχές και τα ομόλογα δεν έχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω καθίζηση, τουλάχιστον σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της MLIV Pulse.
Οι 1.700 ερωτηθέντες του γκάλοπ ανησυχούν πως οι κινήσεις της Fed θα οδηγήσουν σε οικονομική ύφεση, δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση πληθωρισμού οφειλόμενου κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προσφορά. Αρκετοί ερωτηθέντες, όμως, αναμένουν πως η αγορά έχει ήδη λάβει υπόψη τα μακροοικονομικά στοιχεία αυτά, σε αντίθεση με τους ιστορικά απαισιόδοξους επενδυτές.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο δείκτης S&P 500 αναμένεται να «κλείσει» το 2022 στις 3.700 μονάδες, πολύ παραπάνω από την εκτίμηση της Societe Generale SA για 2.900 μονάδες. Αν και ο υπολογισμός των ερωτηθέντων αυτός κυμαίνεται χαμηλότερα από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της Wall Street, αποτελεί περιορισμένη μείωση της τάξης του 5% από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας ενώ υπερέχει αρκετά των χαμηλών φετινών επιπέδων.
Σύμφωνα με την Citigroup, o S&P 500 αναμένεται να κυμανθεί από τις 4.700 μονάδες (πιθανότητα 55%) μέχρι τις 3.650 (πιθανότητα 40%) ή 3.150 μονάδες (πιθανότητα 5%) στο τέλος του έτους.
Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αμερικανικού δημοσίου αναμένεται να αυξηθεί στο 3,5%. Αν και κάτι τέτοιο θα αποτελέσει 11ετές υψηλό, βρίσκεται υπό του 4% της «επίπονης» εκτίμησης της Bridgewater Associates.
Μετά από το δραματικό sell-off του α’ εξαμήνου του 2022, μία περαιτέρω κατάρρευση των αγορών μέχρι το τέλος του έτους είναι σχετικά απίθανη. Σε αντίθεση, οποιοδήποτε ράλι τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δε θα είναι τίποτα παραπάνω από μία παροδική ανάκαμψη μίας bear market.
Αγορές, πληθωρισμός και ύφεση
«Η κατάσταση στις αγορές φαίνεται σχετικά λογική», ανέφερε ο Michael Bell, αναλυτής της JPMorgan Asset Management σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Εάν βρεθούμε σε ύφεση, τότε ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω πτώση στις αγορές. Βάσει, όμως της παρούσας κατάστασης, δεν υπάρχει λογική στην πώληση μετοχών και την αγορά σε χαμηλότερες τιμές».
Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών έχει ταράξει τις παγκόσμιες χρηματαγορές, οδηγώντας τον S&P 500 σε πτώση της τάξης του 18% και τον Nasdaq 100 σε πτώση της τάξης του 26%. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει διπλασιαστεί μετά το sell-off στις αγορές ομολόγων, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Τα γεωπολιτικά ρίσκα προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη.
Η δημοσκόπηση υποδεικνύει πως το ναδίρ των αγορών είτε έχει επιτευχθεί είτε πρόκειται να το κάνει πολύ σύντομα. Ένας εκ των λόγων είναι πως ο αμερικανικός πληθωρισμός φαίνεται πως έχει φτάσει στο ζενίθ του, ενώ θα κλείσει το 2022 στο 6%, παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Τα άσχημα νέα είναι πως η ανάπτυξη θα αποτελέσει τον κύριο «πονοκέφαλο» των ρυθμιστών πέραν του πληθωρισμού. Παράλληλα, η δημοσκόπηση της Pulse υποστηρίζει πως η ανεργία στις ΗΠΑ θα αυξηθεί από το τρέχον 3,8% στο 4,2%.
Η Sharon Bell, αναλυτής της Goldman Sachs Group ανέφερε πως «έχουμε αυξήσει την πιθανότητα δημιουργία ύφεσης στις ΗΠΑ στο 50% για την επόμενη διετία».
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης υπολογίζουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 125 μονάδες βάσης, πολύ χαμηλότερα από τις προηγουμένως αναμενόμενες 175 μ.β. Η ΒοΕ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 1% περαιτέρω, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται πως θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 100 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους.
Επενδύσεις
Με τη νομισματική πολιτική και τα μακροοικονομικά στοιχεία να αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα ερωτήματα των αναλυτών για το 2022, οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης φαίνονται διχασμένοι όσον αφορά τις επενδυτικές τους προτάσεις.
Πάνω από το 25% έθεσαν τα εμπορεύματα στην τελευταία θέση, ενώ 29% τους έδωσαν την πρώτη θέση. Παράλληλα, οι μετοχές των αναπτυσσόμενων οικονομιών βρέθηκαν σε υψηλότερη θέση από τα ομόλογα δημοσίου.
Η γενικότερη επενδυτική αντιπάθεια ως προς το χρέος είναι πασιφανής, με μόλις το 8% να το επιλέγουν ως την ανώτατη επενδυτική τους επιλογή.
Την ίδια στιγμή, ο χειμώνας των κρυπτονομισμάτων δεν αποτελεί κάτι το σημαντικό για τους ερωτηθέντες της MLIV Pulse, αφού οι περισσότεροι υποστήριξαν πως περνούν μόλις το 1% του επαγγελματικού τους χρόνου στη συγκεκριμένη αγορά.