Μία εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από το χθεσινό ράλι παρουσίασε σήμερα η Wall Street, με τους δείκτες να κάνουν βουτιά, με τις ανησυχίες για μία παγκόσμια οικονομική ύφεση να αποτυπώνεται στις τοποθετήσεις των επενδυτών.

Στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί -ενόσω οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν τα σενάρια επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης- έρχεται να προστεθεί το κύμα των διαδοχικών επιτοκιακών αυξήσεων από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 739 μονάδες ή 2,41% στις 29.929 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρα βρέθηκα να χάνει 920 μονάδες. Ο S&P 500 διολίσθησε 3,24% στις 3.667 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 4,08% στις 10.646 μονάδες. Είναι η πρώτη φορά που ο Dow Jones υποχωρεί κάτω από τις 30.000 μονάδες από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, όπου ο S&P 500 μέχρι σήμερα χάνει 6,6%, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 5,2% και ο Nasdaq σημειώνει πτώση 6,7%.

S&P 500 και Nasdaq βρίσκονται σε περιοχή «bear market» έχοντας σημειώσει πτώση περίπου 24% και 34% από τα ιστορικά υψηλά τους τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο αντίστοιχα, καθώς ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και οι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης επιβαρύνουν τους επενδυτές. Από την πλευρά του ο Dow Jones υποχωρεί περίπου 19% από το ιστορικό υψηλό του στο οποίο βρισκόταν στις 5 Ιανουαρίου.

Η Home Depot, η Intel, η Walgreens, η JPMorgan, η 3M και η American Express σημείωσαν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ύφεση.

Οι μετοχές τεχνολογίας δεν κατάφεραν να κρατήσουν την θετική της Τετάρτης. Οι AmazonApple και Netflix υποχώρησαν περισσότερο από 3%. Η Tesla και η Nvidia σημείωσαν πτώση άνω του 8% και 6% αντίστοιχα.

Οι ταξιδιωτικές μετοχές σημείωσαν επίσης πτώση. Η United και η Delta σημείωσαν πτώση 7%, ενώ οι μετοχές των γραμμών κρουαζιέρας CarnivalNorwegian Cruise Line και Royal Caribbean υποχώρησαν κατά 10%.

Mικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,32% ενώ το yield του 2ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,16%.