Αρχίζει σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, με τους αναλυτές να ποντάρουν σε ακόμα πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του χειρότερου από τον αναμενόμενο, πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και το sell off στα χρηματιστήρια, οι αγορές στρέφουν πλέον το βλέμμα στους Αμερικανούς τραπεζίτες.

Η FOMC συνέρχεται από την Τρίτη, σε μια συνάντηση με ιδιαίτερη βαρύτητα, με τους επενδυτές να αναμένουν μία ημέρα μετά (στις 9.30 η ώρα το βράδυ της Τετάρτης-ώρα Ελλάδος) την ετυμηγορία του Τζερόμ Πάουελ.

Μισή ώρα νωρίτερα θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της απόφασης για μία ακόμα επιθετική αύξηση των επιτοκίων: ωστόσο το πόσο επιθετική θα είναι μένει να διαφανεί, καθώς εκεί που όλοι ανέμεναν μια αύξησης της τάξης των 50 μονάδων βάσης, τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου έβαλαν στο τραπέζι και τις 75 μονάδες.

Πάουελ: Ελέγχουμε τον πληθωρισμό - Γερουσία: «Είστε ανίκανοι»

Ο φόβος επικράτησε στη Wall Street

Εντωμεταξύ, νέο αρνητικό χαμηλό χρόνου κατέγραψε ο S&P 500 εισερχόμενος και τυπικά σε bear market, ενώ ο φόβος κυριάρχησε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, ωθώντας και τους τρεις βασικούς δείκτες σε ισχυρές απώλειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο επονομαζόμενος και δείκτης φόβου σημείωσε άνοδο κατά 23,57% στις 34,34 μονάδες. Ο ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο ύφεσης αναζωπυρώθηκαν μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς ερμηνεύονται ως ένα ακόμα επιχείρημα για την Fed ώστε να προχωρήσει σε επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων στην προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα συνεδρίασή της.

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 876 μονάδες, ή σε ποσοστό 2,79% για να κλείσει στις 30.516 μονάδες. Ο S&P 500 διεύρυνε προς το τέλος της συνεδρίασης τις απώλειές του έως και 4,10%, αλλά τελικά έκλεισε στο -3,88% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 3.741 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Μάρτιο του 2021 και πλέον βρίσκεται και τυπικά σε bear market έχοντας χάσει 21% από το προηγούμενο υψηλό του. Ο Nasdaq Composite κατέγραψε απώλειες κατά 4,68% κλείνοντας στις 10.809 μονάδες.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 3,28%  που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed θα χρειαστεί να γίνει ακόμη πιο επιθετική για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώθηκε και η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων δηλαδή, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε εκείνη του 10ετούς, κάτι που θεωρείται ευρέως ως ένδειξη ύφεσης. Το τελος της συνεδρίασης στη Wall Street βρήκε το 10ετές ομόλογο να έχει σημειώσει αύξηση κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,35%.

Οι αγορές κρέμονται  από τα χείλη του Πάουελ

Ωστόσο, οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι θα πει ο Τζερόμ Πάουελ.

«Νομίζω ότι πραγματικά, το βασικό είναι αυτό για το οποίο θα μιλήσει ο Πάουελ και αν θα δώσει κάτι που θα ακουστεί σαν σταθερή καθοδήγηση για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Michael Schumacher, επικεφαλής μακροστρατηγικής της Wells Fargo.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι θα το κάνει μόνο αν είναι να προαναγγείλει μια πιο επιθετική πολιτική: «Αν δεν το κάνει, τότε ο κόσμος θα τον δει ως περιστέρι», υπογράμμισε.

Wall Street

Τα ομόλογα και η ύφεση

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 3,37% τη Δευτέρα, σημειώνοντας άνοδο 21 μονάδων βάσης, ενώ η απόδοση τους 2ετούς, η οποία παρακολουθεί στενά τις προθέσεις της Fed, επιταχύνθηκε στο 3,34%, σημειώνοντας άλμα σχεδόν 30 μονάδων βάσης.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το επιτόκιο 2 ετών ομολόγων διαπραγματεύτηκε στιγμιαία πάνω από το αντίστοιχο του 10ετούς για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης που θεωρείται δείκτης εκτίμησης ύφεσης. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Επιβεβαιώθηκε η bear market

Ο S&P 500 καταγράφει πλέον απώλειες σχεδόν 21% από το ρεκόρ του, επιστρέφοντας στην επικράτεια της bear market μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, και μάλιστα στο κλείσιμο. Μάλιστα, πλέον οι τεχνικοί αναλυτές προειδοποιούν για τις πιθανότητες ενός «June Swoon», δηλαδή να οδηγηθεί κατευθείαν στις 3.400 μονάδες, υπό το βάρος των stop loss πωλήσεων.

Επίσης, τόσο ο Dow Jones όσο και ο Nasdaq δεν κατάφεραν να ελέγξουν τις απώλειες τους, αφού νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75% την Τετάρτη, περισσότερο από τη μισή μονάδα που αναμένετο μέχρι τώρα.

«Όποιος θέλει να είναι bullish δεν μπορεί να βρει κάποιο asset που να ικανοποιεί το στόχο», σχολίασε ο Jack Ablin, ιδρυτικός συνεργάτης της Cresset Capital. «Δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω αυτή τη στιγμή με τις αποτιμήσεις υπό αμφισβήτηση, με τα επιτόκια να αυξάνονται και την κατεύθυνση της οικονομίας αβέβαιη».

Η αγορά αναζητεί κατεύθυνση

«Η αγορά θέλει κάποια σαφή και πειστικά στοιχεία ότι η Fed μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να ξεκινήσει ύφεση», δήλωσε η Lori Calvasina, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στην RBC Capital Markets.

Πανικός και μαζικό ξεπούλημα στη Wall Street: Ο πληθωρισμός «βύθισε» τους δείκτες

Καταλύτης

Η έκθεση για τον πληθωρισμό της Παρασκευής αποδείχθηκε αρνητικός καταλύτης για τις αγορές, καθώς διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα, αναθερμαίνοντας τις ανησυχίες για ύφεση.

Επιθετικά σενάρια

Στο κλίμα αυτό αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και θα συνεχίσει με πιο επιθετικό ρυθμό. Τόσο η Barclays όσο και η Jefferies άλλαξαν τις προβλέψεις τους την Παρασκευή για να συμπεριλάβουν αύξηση 75 μονάδων βάσης για την Τετάρτη, αν και άλλοι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν μισή μονάδα.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναθεώρησαν την Παρασκευή την πρόβλεψή τους για να συμπεριλάβουν αύξηση μισής μονάδας τον Σεπτέμβριο, πέραν της αύξησης μισής μονάδας την Τετάρτη και άλλη μία τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι της JP Morgan αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα παράσχουν νέες προβλέψεις για τα επιτόκια που αντανακλούν έναν ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής, αλλά εξακολουθούν να βλέπουν αύξηση μισής μονάδας την Τετάρτη.

Γενικά πάντως, οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα είναι πλέον πιο πρόθυμη να διακινδυνεύσει την ύφεση για την καταπολέμηση του θερμού πληθωρισμού.

Χρηματιστήριο: Πτώση 4,45%, στα 123,53 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Οι διεθνείς αγορές

Με τις διεθνείς αγορές να υποχωρούν όχι μόνο σε μετοχές και ομόλογα αλλά και σε εμπορεύματα , σφραγίζεται η προεξόφληση ότι ο πληθωρισμός παγκοσμίως θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και ότι η ανάπτυξη (παγκοσμίως) θα είναι αισθητά χαμηλότερα απ’ ότι ειχε προεξοφληθεί στις αρχές του χρόνου ού μην και αρνητική.

Το σενάριο για είσοδο των ισχυρών οικονομιών (και κατ’ επέκταση και των αδύναμων) σε στασιμοπληθωρισμό εάν προ μηνός είχε πιθανότητες (σύμφωνα με την Goldman Sachs) περίπου 35-40% σήμερα οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί λόγω και μέτρων των κεντρικών τραπεζών.

Αυτή την αναπροσαρμογή των ρυθμών ανάπτυξης επί τα χείρω δείχνουν οι πορείες των χρηματιστηριακών αγορών τις τελευταίες συνεδριάσεις από την Πέμπτη μέχρι και χθες.

Χθες το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό (λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος) αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα γλυτώσουμε την ‘σφαγή’ της Δευτέρας που βίωσαν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές. Οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά Δεκεμβρίου 2020 ενώ οι ευρωπαικοί είναι στα επίπεδα Ιανουαρίου 2021. Ουσιαστικά έχει χαθεί όλο το ράλι του 2021

Ο Dow Jones δοκιμάζει τις αντοχές του λίγο παραπάνω από τις 30.000 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κάτω από τις 3.800 μονάδες δείχνοντας ότι μπήκαμε σε bear market , δηλαδή σε καθοδική αγορά και ο Nasdaq βρίσκεται κοντά στις 10.000 μονάδες. Εάν σήμερα Τρίτη κρατηθούν τα επίπεδα αυτά ίσως σωθεί κάπως η κατάσταση.

Απώλειες μέχρι 10% στους ευρωπαϊκούς δείκτες σε τρεις συνεδριάσεις

Ίδια κατάσταση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια , που μετά την έκλαμψη προ 15 ημερών που ουσιαστικά κάλυψαν τις προηγούμενες απώλειες, ήρθαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ (και τα στοιχεία πληθωρισμού) για υποχωρήσουν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες κατά 8-10% από τα επίπεδα που είχαν την προηγούμενη Τετάρτη.

Στήριξη στις 850 μονάδες για τον Γεν. Δείκτη ή πάμε προς τις 800 μονάδες εάν επιδεινωθεί το κλίμα

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταφέρει να καταγράψει μικρότερες απώλειες (της τάξης του -4% για τον Γενικό Δείκτη) έχει πιθανότητες να γλυτώσει το ΄μεγάλο μαχαίρι’ των ευρωπαϊκών αγορών αλλά το πιθανότερο είναι να κλείσει την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες στις επόμενες συνεδριάσεις.