Στα «κόκκινα» έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, με τις πιέσεις για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να επικεντρώνονται στις τεχνολογικές μετοχές αφήνοντας μεγάλο χαμένο τον Nasdaq. Μάλιστα σε συνδυασμό και με την χθεσινή μεγάλη πτώση του κατά 2,4%, στο πλαίσιο της χειρότερης συνεδρίασης του από τις 21 Φεβρουαρίου, ο τεχνολογικός δείκτης βρίσκεται πλέον… βαθιά σε φάση διόρθωσης, πάνω από 10% κάτω από το ετήσιο υψηλό του, τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, ο Nasdaq κατέγραψε νέα μεγάλη υποχώρηση ύψους 1,76% φτάνοντας τις 12.595 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε μικρότερη πτώση ύψους 0,76% στις 32.784 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 περιορίστηκε σημαντικά σε ποσοστό 1,18% και τις 4.137 μονάδες.

Το «σφυροκόπημα» στις τεχνολογικές μετοχές ήρθε σαν αποτέλεσμα της απογοήτευσης των επενδυτών για τα εταιρικά αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου, με τελευταία την Meta. Αν και όλες οι Big Tech έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα ισχυρά έσοδα και κέρδη, τις περισσότερες φορές άνω του αναμενόμενου, οι επενδυτές κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιο σημείο αδυναμίας σε κάθε εταιρεία, κρίνοντας έτσι πως οι προσδοκίες τους δεν ικανοποιήθηκαν.

Στην Google, που ήταν η αρνητική πρωταγωνίστρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο… αδύναμος κρίκος ήταν οι επιδόσεις του τομέα του cloud, ενώ στη Meta ήταν ο τομέας των διαφημίσεων.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, τα βλέμματα θα στραφούν στην Amazon, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για άλμα στα κέρδη ανά μετοχή στα 58 σεντς επί εσόδων ύψους 142 δισ. δολαρίων. Όμως, και εδώ το μεγάλο ερώτημα θα έχει να κάνει με τον κλάδο του cloud, καθώς το στρατηγικό μερίδιο του είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση για παράδειγμα με την Alphabet.

«Η Wall Street δεν έχει εντυπωσιαστεί μέχρι τώρα με τα κέρδη των Big Tech, οπότε αυτές που απομένουν, όπως η Amazon και η Apple θα δυσκολευτούν δεδομένης και της αποδυνάμωσης του outlook για την αμερικανική οικονομία» τόνισε ο Εντ Μόγια της Oanda, μιλώντας στο CNBC επισημαίνοντας και το ισχυρό γεωπολιτικό ρίσκο.

Βέβαια από το μέτωπο της οικονομίας τα μαντάτα από την πορεία του ΑΕΠ ήταν εξαιρετικά, όμως αυτό απέτυχε να… συγκινήσει την αγορά. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν πως το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση από το 2,1% του δευτέρου τριμήνου. Μάλιστα, οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση στο 4,7%.

Για τους traders, οι υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας θα διευκολύνουν τη Fed να συντηρήσει, αν όχι και να διευρύνει, την περιοριστική νομισματική πολιτική. Έτσι, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, δεν αποκλείουν την πιθανότητα μιας τελευταίας αύξησης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Τζάνετ Γέλεν

Σχολιάζοντας τα στοιχεία η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, επεσήμανε πως η πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι πολύ καλή και πως η πτώση του πληθωρισμού επέφερε μόλις μια ομαλή προσγείωση της, χωρίς το χειρότερο σενάριο μιας ύφεσης. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η έκρηξη στις αποδόσεις των ομολόγων τους τελευταίους μήνες αποτελεί ακριβώς αντανάκλαση της ισχυρής αμερικανικής οικονομίας.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά, αν και ουσιαστικά παρέμειναν σε πολυετή υψηλά. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς έχασε 9 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το όριο του 4,8%, στο 4,857%. Για το 10ετές και το 30ετές η πτώση στις αποδόσεις ήταν η μεγαλύτερη εδώ και περίπου δύο εβδομάδες παρά και τα καλά στοιχεία από το ΑΕΠ.

Πέρα από τις τεχνολογικές μετοχές, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και επικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως η Comcast και ηWestern Digital. Επίσης, οι απογοητευτικές οικονομικές επιδόσεις «έστειλαν» χαμηλότερα την UPS, την Hasbro και την Whirlpool.

Στον αντίποδα, κόντρα στο καθοδικό ρεύμα, κινήθηκαν η Merck, η IBM, η Bunge, η ServiceNow και η American Tower Corporation λόγω θετικών αποτελεσμάτων.

Στις κερδισμένες και η μετοχή της αγαπημένης πετρελαϊκής του Γουόρεν Μπάφετ, της Occidental Petroleum, καθώς έγινε γνωστό ότι η Berkshire Hathaway έχει προχωρήσει σε επιπλέον αγορές μετοχών της μέσα στην εβδομάδα, ανεβάζοντας έτσι το μερίδιο της στην εταιρεία στο 25,8%.

Διαβάστε ακόμη: