Η χρυσή χρονιά του 2021 φαίνεται ότι ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Παρά τα υψηλά κέρδη και την ιλιγγιώδη άνοδο στα αμερικανικά χρηματιστήρια, τα στελέχη των χρηματιστηριακών εταιρειών δεν έλαβαν ανάλογα υψηλές απολαβές.

Το μέσο μπόνους μετρητών «προσγειώθηκε» στα προ πανδημίας επίπεδα και έμεινε «κολλημένο» στα 176.500 δολάρια, 200 δολάρια χαμηλότερο από πέρυσι και σχεδόν 64.000 δολάρια χαμηλότερο από το μπόνους που έλαβαν τα στελέχη της Wall Street το 2021 (χρονιά κατά την οποία είχε φτάσει στο ιστορικό ρεκόρ των 240.400 δολαρίων).

«Με τη συνεχιζόμενη αστάθεια των αγορών, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες ακολούθησαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση σε ότι αφορά στις αμοιβές» εξήγησε ο δημόσιος επιθεωρητής των οικονομικών της πολιτείας της Νέας Υόρκης (New York State Comptroller), Τόμας Ντινάπολι.

Την ίδια ώρα, ο «στρατός» της Wall Street γίνεται πιο πυκνός: στη βιομηχανία χρηματοοικονομικών εργάστηκαν 198.500 άτομα το 2023, από 191.600 το προηγούμενο έτος, όπως έδειξε η έκθεση ελέγχου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων ήρθε παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ «έκοψαν» πάνω από 23.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Χαμηλότερες αμοιβές, υψηλότερα κέρδη

Πάντως, οι χαμηλότερες αμοιβές ήρθαν σε μία χρονιά υψηλότερων κερδών για τις εταιρείες της Wall Street. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο γραφείο οικονομικής επιθεώρησης, το 2023 οι εταιρείες του κλάδου με έδρα στη Νέα Υόρκη πέτυχαν άνοδο κερδών κατά 1,8%.

Συνολικά, η «δεξαμενή» μετρητών που μοιράστηκαν τα στελέχη των χρηματιστηριακών έφτασε στα 33,8 δισεκατομμύρια δολάρια, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2022 και αρκετά μακριά από τα 42,7 δισεκατομμύρια του 2021.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει ήδη προϋπολογίσει χαμηλότερα φορολογικά έσοδα από τους εργαζόμενους στη Wall Street, όπως δήλωσε ο Ντινάπολι.

Εκατομμυριούχοι στο μετρό

Σχεδόν 1 στις 11 θέσεις εργασίας στη Νέα Υόρκη συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο των χρηματοοικονομικών. Συνολικά οι εργαζόμενοι στη Wall Street εκτιμάται ότι παράγουν το 14% της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης.

Το μέσο μπόνους προστίθεται στο μέσο μισθό της Wall Street, ο οποίος αγγίζει το μισό εκατομμύριο δολάρια. Αν και «κολλημένο», το περσινό μπόνους παραμένει 2,5 φορές υψηλότερο από το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, που βρίσκεται στα 74.580 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής για το 2022.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στη Wall Street δεν μοιάζουν σε όλα προνομιούχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Ντινάπολι, περισσότεροι υπάλληλοι στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (65%) εργάζονται στο γραφείο κάθε μέρα, σε σύγκριση με το 58% που εργάζεται στο γραφείο σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στις χρηματιστηριακές χρησιμοποιούν το μετρό πιο συχνά σε σχέση με άλλους εργαζόμενους στην πόλη.

Διαβάστε ακόμη: