Οι επενδυτές της Wall Street δεν έδειξαν να αιφνιδιάζονται από το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed και τον επιφυλακτικό τόνο που υιοθέτησε το συμβούλιο ξεκαθαρίζοντας ότι η περιοριστική πολιτική θα συντηρηθεί επί μακρόν. Άλλωστε οι δείκτες είχαν πάρει καθοδική τροχιά από την αρχή της συνεδρίασης βάζοντας «φρένο» στο πολυήμερο ράλι.

Τελικά ο Dow Jones έκλεισε με μικρή πτώση 0,18% στις 35.088 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,20% στις 4.538 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώθηκε στις 14.199 μονάδες μειωμένος κατά 0,59%.

Ωστόσο, στην αγορά ομολόγων η αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίστηκε, έστω και σε αναιμικά επίπεδα. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς έπεσε μόλις μία μονάδα στο 4,412%.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC έδειξαν ότι το συμβούλιο δεν είναι πεπεισμένο ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ ψηλά, μακριά από τον στόχο του 2%. Για το λόγο αυτό ξεκαθάρισε ότι η περιοριστική πολιτική θα συντηρηθεί έως ότου ο πληθωρισμός βρεθεί σε πειστικά πτωτική τροχιά προς την κατεύθυνση του 2%.

Αναλόγως το συμβούλιο δεν έδειξε καμία διάθεση να συζητήσει την προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής που απασχολεί τόσο πολύ τους επενδυτές. Αν και παραδέχτηκε ότι το καθοδικό ρίσκο στην οικονομική ανάπτυξη έχει αυξηθεί, κάτι που σαφώς θα αυξήσει την πίεση της αγοράς προς τη Fed.

Οι traders, βέβαια, επιμένουν να έχουν προεξοφλήσει ότι το συμβούλιο θα κρατήσει στάση αναμονής και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου σε ποσοστό σχεδόν 95%. Όμως, από εκεί και πέρα τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed και την προοπτική περικοπής των επιτοκίων ποικίλουν.

Πάντως, η πλειονότητα των αναλυτών «βλέπει» έναρξη του καθοδικού κύκλου μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ δεν λείπουν και οι πιο αισιόδοξες φωνές που προβλέπουν αλλαγή πλεύσης ήδη από την άνοιξη.

Σε επίπεδο μετοχών η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, που σταδιακά ολοκληρώνεται, συνέχισε να επηρεάζει τις επενδυτικές τάσεις.

Έτσι, πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Lowe, όπως επίσης της Kohl και της American Eagle, καθώς οι επιδόσεις τους απογοήτευσαν την αγορά. Στον αντίποδα τα θετικά αποτελέσματα έφεραν κέρδη στην Burlington Stores, την Medtronic και την Baidu.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε και η μετοχή της Nvidia μετά το χθεσινό άλμα της σε νέο ιστορικό υψηλό στα 504,20 δολάρια που ανέβασε τα συνολικά κέρδη της για τη χρονιά στο εκπληκτικό +240%.

Πάντως, η τάση της μετοχής που θα επηρεάσει δραστικά και την πορεία της τεχνολογικής αγοράς την Τετάρτη και όχι μόνο θα εξαρτηθεί από την έκβαση των αποτελεσμάτων της που ανακοινώνονται απόψε, μετά το πέρας της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου. Ο πήχης δε, των προσδοκιών έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά!

Στις χαμένες της ημέρας ήταν και η Amazon, μετά τη δημοσίευση πληροφοριών από το CNBC πως ο Τζεφ Μπέζος έχει επιδοθεί σε συνεχόμενες ρευστοποιήσεις μετοχών του, τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη: