Με κέρδη κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, αν και η πρώτη δέσμη των τραπεζικών αποτελεσμάτων δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τη Wall Street, την ώρα όμως που οι πληθωριστικές ανησυχίες κάμπτονται σήμερα μετά τα νέα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,21% στις 37.789 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,42% στις 4.800 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,33% στις 15.020 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι δείκτες οδεύουν προς μέτρια κέρδη. Ο Dow σημειώνει άνοδο περίπου 0,7%, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,8%. Ο Nasdaq, έχει καλύτερη επίδοση, αφού σημειώνει κέρδη 3% μέχρι σήμερα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Delta Air Lines σημειώνει πτώση 5%, ακόμη και μετά την δημοσίευση κερδών που ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα για το τέταρτο τρίμηνο. Η Bank of America χάνει περισσότερο από 2% μετά την πτώση των κερδών του τέταρτου τριμήνου, ενώ η Wells Fargo χάνει 1,2% αφού η τράπεζα προειδοποίησε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2024 θα μπορούσαν να είναι 7% έως 9% χαμηλότερα από πέρυσι, παρόλο που τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο εκτινάχθηκαν.

Η JPMorgan ξεχωρίζει όμως θετικά, σημειώνοντας άνοδο περισσότερο από 2,5%, ακόμη και όταν η τράπεζα δήλωσε ότι τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 15% στα 9,31 δισ. δολάρια το 2023.

Επίσης, η μετοχή της Exxon Mobil σημειώνει άνοδο 1,3% και της Chevron ενισχύεται κατά 1,3% μετά την εκτίναξη των τιμών του αργού στον απόηχο των επιθέσεων των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στις δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη.

Ο πληθωρισμός χονδρικής

Παράλληλα, υποστηρικτικά λειτουργεί σήμερα η αναπάντεχη πτώση των τιμών παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΡΡΙ) αυξήθηκε κατά 1% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Η μείωση του Δεκεμβρίου οφείλεται σε πτώση 0,4% στις τιμές των αγαθών τελικής ζήτησης, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον Νοέμβριο. Ο PPI εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,2% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση. Ο ίδιος δείκτης αυξήθηκε κατά 2,5% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Τα στοιχεία έρχονται αφού οι επενδυτές υποδέχτηκαν σχετικά ψύχραιμα τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό των καταναλωτών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου ήταν ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 0,3% τον μήνα και 3,4% από πέρυσι.

Το ύψος των τιμών επιδρά αρνητικά στους συμμετέχοντες στην αγορά που ελπίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve είναι στον ορίζοντα, σχολίασε ο Greg Bassuk, Διευθύνων Σύμβουλος της AXS Investments. Οι αγορές τιμολογούν με περίπου 70% πιθανότητα ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει πρώτα το επίπεδο των επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Ωστόσο, ο Bassuk είπε ότι η τελευταία ανάγνωση του δείκτη τιμών μπορεί να μην είναι αρκετή για να αλλάξει η αγορά τις προσδοκίες της για τα επιτόκια. Αυτό μπορεί να προσφέρει μια εξήγηση για την ψυχραιμία που επικράτησε στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη: