Ήπια ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, μετά τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία και ώθησαν εκ νέου την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς πάνω από το 3%.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,79% στις 32.414 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,83% στις 4.035 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,67% στις 11.816 μονάδες.

Η αγορά σαφώς και ανέμενε τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, προκειμένου να επιβεβαιώσει εάν ο δείκτης κορύφωσε την άνοδο του ή όχι. Τελικά ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 8,3%, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός καθώς η οικονομία επιβραδύνεται.

Ο πληθωρισμός
«Ο ρυθμός της αύξησης των τιμών μετριάστηκε, αλλά όχι τόσο όσο αναμενόταν», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Bankrate, Γκρεγκ ΜακΜπράιντ. «Εξαιρώντας τη μείωση των τιμών της ενέργειας, οι αυξήσεις παραμένουν ισχυρές.

Οι ανησυχίες αυτές πλήττουν ευθέως για ακόμη μία φορά τις μετοχές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Οι Meta, Amazon, Netflix, Microsoft και Apple σημειώνουν πτώση άνω του 1% η καθεμία. Οι μετοχές της Alphabet υποχωρούν κατά 0,8%.

Η αρχή της συνεδρίασης 

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλό 40ετίας «φρενάρει» τη διάθεση των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου και οδηγεί τις μετοχές στο «κόκκινο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει τουλάχιστον 100 μονάδες ή 0,35% και διαμορφώνεται λίγο άνω των 32.000 μονάδων. Κατά 0,5% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq εμφανίζει υψηλές απώλειες τουλάχιστον 1%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σκορπούν απογοήτευση στους επενδυτές, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,3% τον Απρίλιο, δηλαδή με ρυθμό ταχύτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών (8,1%). Αποτέλεσμα είναι ο ετήσιος δείκτης, δηλαδή σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, να παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, παρά την ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάρτιο (8,5%).

«Ο ρυθμός αύξησης των τιμών μετριάστηκε, αλλά όχι όσο αναμενόταν» σχολιάζει στο CNBC ο Greg McBride, αναλυτής της Bankrate. «Εξαιρώντας τη μείωση στις τιμές ενέργειας, οι αυξήσεις παρέμειναν ευρείες» σπεύδει να προσθέσει.

Οι επίμονα υψηλοί ρυθμοί των ανατιμήσεων έρχονται να εντείνουν τις πιέσεις στη Federal Reserve για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα (ήδη βρίσκονται στο 0,75%), κάτι το οποίο ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σκαρφαλώνει εκ νέου στο ψυχολογικό όριο του 3%. «Τα υψηλού ρίσκου assets παραμένουν υπό πίεση, καθώς η Fed αναμένεται να επεκτείνει την πολιτική της αύξησης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και πέραν του Ιουνίου – Ιουλίου» εκτιμά ο Ian Lyngen, αναλυτής της BMO.

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια ισοδυναμούν με «κακά μαντάτα» τόσο για την πορεία των μετοχών όσο και για την πορεία του ΑΕΠ. Γι’ αυτό τον λόγο, ο S&P 500 βρίσκεται ήδη σε επίπεδα κατά 17% χαμηλότερα σε σχέση με την έναρξη του 2022.

Στην Ευρώπη, παρά τα πρωινά ισχυρά κέρδη, τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό «φρενάρουν» τις αγοραστικές κινήσεις, με αποτέλεσμα ο δείκτης Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,06% και τις 420 μονάδες. Μικρά κέρδη κατά 0,3% σημειώνει ο γερμανικός DAX, ενώ ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύονται κατά 1% και κατά 0,7% αντίστοιχα. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 αυξάνεται ελαφρώς κατά 0,2%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της βρετανικής HomeServe εκτινάσσεται άνω του 14%, καθώς η καναδική Brookfield αναμένεται να υποβάλλει πρόταση εξαγοράς. Στο +12% ακολουθεί η μετοχή της γερμανικής Thyssenkrupp, η οποία λαμβάνει ώθηση από τα θετικά οικονομικά μεγέθη.

Στον αντίποδα, η μετοχή της -επίσης γερμανικής- Evotec υποχωρεί κατά τουλάχιστον 10%, με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν τα αρνητικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Τέλος, η μετοχή της Bayer συρρικνώνεται κατά 8,2%, εν μέσω της δικαστικής διερεύνησης για τις επιπτώσεις του ζιζανιοκτόνου Roundup στην υγεία του ανθρώπου.

Η μεγάλη «βουτιά» των crypto

Πανικός. Αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Το βασικό crypto, το bitcoin κατέρρευσε σε χαμηλό 10μηνου μέσα σε μόλις 24 ώρες πριν ανακάμψει στα 31.450 δολάρια, το stablecoin TerraUSD έχασε το 1/3 της αξίας του και η συνολική αξία ενεργητικού της κρυπτο-αγοράς συρρικνώθηκε κατά 800 δισεκατομμύρια δολάρια στο χαμηλό των 1,4 τρισεκατομμυρίων.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ένας βασικός λόγος είναι η -για μια ακόμα φορά- κατάρρευση του αφηγήματος περί “αυτονομίας” της αγοράς των κρυπτονομισμάτων από τις παγκόσμιες χρηματαγορές και τις εξελίξεις. Παρά το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα θέλουν να παίξουν έναν ρόλο εναλλακτικής/ανταγωνιστικής αγοράς απέναντι στα παραδοσιακά νομίσματα που εκδίδουν οι Κεντρικές Τράπεζες, αποδεικνύεται ότι επηρεάζονται από το γενικότερο sentiment. Στο κλίμα αγωνίας που υπάρχει στις χρηματαγορές και στη γενικότερη νευρικότητα, τα κρυπτονομίσματα αντιδρούν όπως οι δείκτες και όχι ως “ψηφιακός χρυσός”.

Μια άλλη ερμηνεία είναι η ενεργειακή κρίση που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη. Με τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου να προετοιμάζονται ακόμα και για black out εξετάζοντας μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, επανέρχεται η συζήτηση περί της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κάνουν ράλι διεθνώς, αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας και, ως εκ τούτου, κάνοντας το mining ακριβότερο.

Άραγε, μπορεί να φτάσει το ενεργειακό κόστος του mining σε επίπεδο που δεν θα είναι συμφέρον;

Οι αναλυτές πάντως, ως επί το πλείστον χαρακτηρίζουν τον πανικό που επικρατεί στην αγορά των cryptos, όχι ως sell-off, αλλά ως bank run. Και τονίζουν πως ο κυριότερος λόγος για τη βουτιά του bitcoin κάτω από τα 30.000 δολάρια -γεγονός που συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα- είναι η αποσταθεροποίηση του stablecoin TerraUSD. Το αλγοριθμικό stablecoin που είναι γνωστό και ως UST και δημιουργήθηκε από την Terraform Labs το 2018, έχει ως επίσημο στόχο -όπως δείχνει και το όνομά του- να συνδεθεί με την τιμή του δολαρίου και, η αποτυχία του ανησυχεί έντονα τους επενδυτές του bitcoin.

Αντί για 1 δολάριο, το TerraUSD υποχώρησε στα 62 σεντς του δολαρίου, έστω και αν περιόρισε τις απώλειες επιστρέφοντας στα 0,90 δολάρια. Με δεδομένο ότι σύνδεση με την τιμή του δολαρίου έχουν και τα Tether και USDC, τι είναι αυτό που προκαλεί πανικό στους επενδυτές με την υποχώρηση του UST; Είναι, εξηγούν αναλυτές, το γεγονός ότι σε αντίθεση με αυτά, το Terra δεν έχει ρευστό ή ενεργητικό το οποίο μπορεί να διακρατηθεί ως απόθεμα για τη στήριξή του, αλλά χρησιμοποιεί έναν σύνθετο κώδικα για τη σταθεροποίηση των τιμών.

Ο Chief Investment Officer της Bitwise Asset Management, Ματ Χούγκαν, εξηγεί ότι «όλοι οι επαγγελματίες traders και επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτων έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα τους στο USΤ για να δουν εάν μπορεί να διατηρήσει το “δέσιμό” του με το δολάριο». Ο Χούγκαν, μιλώντας στο τονίζει ότι «ο κίνδυνος για την αγορά (σ.σ. κρυπτονομισμάτων) είναι πραγματικά μεγάλος».