Ισχυρό είναι το comeback των αγοραστών στη Wall Street, οι οποίοι επιχειρούν να ανακτήσουν ένα μέρος του χαμένου εδάφους και να περιορίσουν τις απώλειες του 2022. Παρά τη θετική κίνηση, πάντως, οι αναλυτές επιμένουν ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει «παρούσα» και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 400 μονάδες ή κατά 1,23% και διαμορφώνεται στις 32.641 μονάδες. Άνοδο κατά 1,4% εμφανίζει και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κερδίζει 1,91% και φθάνει στις 11.846 μονάδες.

Η σημερινή ανοδική κίνηση επέρχεται σε συνέχεια του χθεσινού sell off -το 3ο διαδοχικό για τους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι προσπαθούν να «απεγκλωβιστούν» από το χαμηλότερο επίπεδο του έτους.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στις αγορές ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις εμφανίζουν αποκλιμάκωση, μετά τα πρόσφατα υψηλά της τελευταίας 4ετίας. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί σήμερα κάτω του ψυχολογικού ορίου του 3%.

Στο μέτωπο των εισηγμένων, η μετοχή της Peloton κατακρημνίζεται στο 27% εξαιτίας της διεύρυνσης των ζημιών στο α’ τρίμηνο του 2022. Πτώση κατά 23% σημειώνει και η μετοχή της Novavax, η οποία είδε τα μεγέθη να αποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκιών. Στον αντίποδα, η μετοχή της AMC αυξάνεται δυναμικά άνω του 6%.

Η μεταβλητότητα είναι… παρούσα

«Προφανώς υπάρχει αρκετός φόβος στις αγορές, υπάρχει μια τεράστια ποσότητα μεταβλητότητας» τονίζει ο Fahad Kamal, αναλυτής της KleinWort Hambro, παραπέμποντας στη μείωση της διάθεσης για επενδυτικό ρίσκο, η οποία έρχεται να σηματοδοτήσει το τέλος μιας έντονα ανοδικής περιόδου 18 μηνών. Γι’ αυτό τον λόγο, κανείς δεν αποκλείει μια ενδεχόμενη συνέχιση του πτωτικού κύκλου.

Άλλωστε, ο υψηλός πληθωρισμός, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, η αύξηση των επιτοκίων, η απόσυρση της φθηνής και άφθονης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι γεωπολιτικές προκλήσεις και τα κινεζικά lockdowns, συνθέτουν ένα άκρως αρνητικό σκηνικό, το οποίο «φρενάρει» τους αγοραστές.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τουλάχιστον ενός έτους (από τον Μάρτιο του 2021), με τον S&P 500 να χάνει το τεχνικό σημείο των 4.000 μονάδων και να βρίσκεται στο -17% από το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 52 εβδομάδων. Μέσα στο 2022, δε, ο Dow Jones έχει απολέσει το 10,7% της αξίας του, o Nasdaq εμφανίζει σωρευτική πτώση 25%, ενώ ο S&P 500 παρουσιάζει συνολική κάμψη άνω του 15%.

Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανακάμπτει από το χαμηλό διμήνου, καθώς ενισχύεται στο +1,7% και τις 424 μονάδες. Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 2,1%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,85% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,05%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 1,09%.

Στο ταμπλό, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά τη μετοχή της Swedish Match, η οποία εκτοξεύεται στο +25% και πετυχαίνει νέο ιστορικό υψηλό, καθώς η εταιρεία έλαβε πρόταση εξαγοράς από τον γίγαντα της καπνοβιομηχανίας Philip Morris.