Κοκκίνησαν τα ταμπλό, με το πετρέλαιο να βουτάει -7,5% – Βαριές απώλειες 2-3% σε ΗΠΑ-Ευρώπη-Ασία με τη μετάλλαξη Δέλτα, πληθωρισμό και την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης να καθορίζουν τη μεσοπρόθεσμη τάση. Άρχισε η bear market ή “υγιής” διόρθωση μετά τα ρεκόρ;
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Τι καλοκαιρινό μπουρίνι ήταν αυτό; Η αρχή της (αναπόφευκτης) bear market ή απλώς μια ισχυρή διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά;
Παρότι σε radar.gr και Αξία αγαπάμε τις… αρκούδες, και έχουμε προειδοποιήσει μήνες τώρα για το επικείμενο κραχ, δε θα πέσουμε στην παγίδα με τους υπόλοιπους “γκουρού” που όταν ανεβαίνουμε αδυνατούν (ή αρνούνται) να δουν την πτώση που περιμένει στη γωνία, κι αντίστοιχα τώρα στο πρώτο (μίνι) κραχ σπεύδουν πρώτοι να σπείρουν τον πανικό.
Ρεαλιστικά και παραμένοντας πιστοί στην αρχική μας εκτίμηση (εδώ και ενάμιση χρόνο) πως αυτή η ανεκδιήγητη φούσκα των αγορών θα συνεχίσει να φουσκώνει και μάλιστα αναμένουμε νέα ρεκόρ μέσα στο καλοκαίρι (αλλά ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς), θα πούμε πως τούτη η καλοκαιρινή βουτιά μοιάζει περισσότερο με “υγιή” διόρθωση (αν μπορεί να θεωρηθεί υγιές οτιδήποτε σε αυτήν την παρανοϊκή αγορά), μετά τα τόσα αλλεπάλληλα ρεκόρ.
Δηλαδή τι βουτιά, εδώ μιλάμε για κανονικό λουτρό αίματος. Όλα τα διεθνή ταμπλό κοκκίνησαν, με τον Dow Jones στο -2% και την Ευρώπη να ξεπερνά το -3%. Το σύνθημα έδωσε το πετρέλαιο που βούτηξε 7% εν μέσω θρίλερ με τις χώρες του ΟΠΕΚ που με τα χίλια ζόρια έφθασαν σε μια συμφωνία για την παραγωγή.
Τα ψέματα της Fed κινούν την αγορά
Κι όλα αυτά ενώ οι κεντρικές τράπεζες ουσιαστικά έχουν παραδεχτεί πως δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσουν επιτόκια (άσχετα τι ψέματα λέει η Fed), αφού όσο ο ιός θα μεταλάσσεται και θα παραμένει μαζί μας, θα παραμένουν (και θα μεταλάσσονται) και τα “έκτακτα” πανδημικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως το PEPP. Περισσότερα για το εξαιρετικά σημαντικό κι ενδιαφέρον θέμα που θα κορυφωθεί την Πέμπτη, διαβάστε εδώ.
Όλο αυτό μοιάζει ρεαλιστικά με κλασσικές τεχνικές κινήσεις των traders. Business as usual δηλαδή. Ουσιαστικά βρήκαν αφορμή να πουλήσουν “πατώντας” στα σχόλια της Fed πως δήθεν θα αυξήσει τα επιτόκια αφού ο πληθωρισμός θα είναι μάλλον “παροδικός” και δε θα ξεφύγει. Στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός έχει ήδη ξεφύγει, δε θα είναι παροδικός και το ξέρουμε (και το ξέρουν ότι το ξέρουμε), και όλα αυτά είναι ψέματα διότι τα επιτόκια ΦΥΣΙΚΑ και δε θα αυξηθούν. Δεν έχουν άλλη επιλογή.
Σύντομα που θα αναγκαστούν να παραδεχτούν πως ο πληθωρισμός είναι πρόβλημα και θα πρέπει να συνεχιστεί η ποσοτική χαλάρωση και τα χαμηλά επιτόκια, θα ξαναδοθεί το σινιάλο για αγορές και θα επιστρέψουμε στην άνοδο. Πλασματική βέβαια άνοδο, σε μια γελοία φούσκα, αλλά στην τελική ποιος νοιάζεται πλέον;
Φυσικά αν όντως πρόκειται για υγιής διόρθωση πριν τα επόμενα ρεκόρ, πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν ότι μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή. Δε ξεχνάμε τη μαύρη πρόβλεψη προ μερικών ημερών της Morgan Stanley που μίλησε για επικείμενη διόρθωση 20% στη Wall Street.
Πληθωρισμός και μεταλλάξεις στο επίκεντρο
Στο χορό των αγορών βέβαια το νταούλι το βαράει όπως πάντα (και πλέον για πάντα ίσως;) ο ιός και οι μεταλλάξεις του, καθώς και ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός που πλέον κάνει κυριολεκτικά μπαμ. Το τέρας έχει ξαμοληθεί και κανείς δε μπορεί να το συγκρατήσει, πόσο μάλλον με ψέματα (βλέπε Fed).
Παράδοξο αποτελεί το γεγονός πως, παρά την πτώση στη Wall Street, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς «έπεσε» σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 1,17%, κάτι το οποίο εντείνει τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Στις υπόλοιπες κυριότερες αγορές, χρυσός και ασήμι παραμένουν σε σχετικά σταθερά επίπεδα πάνω από τα 1.800 και 25 δολ/ουγγιά αντίστοιχα. Ευρωδολάριο στο 1.18 με το δέικτη δολαρίου πάνω από τις 92 μονάδες, ενώ και τα κρυπτονομίσματα που ακόμη δε λένε να ανακάμψουν, επηρεάστηκαν εμφανώς από τη γενικότερη πτώση διευρύνοντας τις απώλειες των τελευταίων εβδομάδων με το Bitcoin να κρατά με το ζόρι την κρίσιμη ψυχολογική στήριξη των 30.000 δολαρίων.
«Η ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με τον πληθωρισμό θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα τους επόμενους μήνες, παρότι η απασχόληση και τα εισοδήματα αυξάνονται», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων της Oppenheimer John Stoltzfus τη Δευτέρα.
Στο μεταξύ, μήνυμα καθησυχασμού για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ θέλησε να στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του τη Δευτέρα.
«Έχουμε δύο ανησυχίες» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Mohamed El Erian, «μία ανησυχία για τα τεχνικά σημάδια της αγοράς και μία για την ανάπτυξη».
Βουτιά 7,5% στο πετρέλαιο μετά τη συμφωνία – “Πούλα στην είδηση”
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύτηκε στα 66,42 δολ. το βαρέλι με πτώση 7,5%, ενώ η τιμή του brent κατέγραψε απώλειες 6,8% στα 68,62 δολ. το βαρέλι.
Οι χώρες-μέλη του OPEC+ συμφώνησαν την Κυριακή (18/7/2021) να προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο.
Επίσης συμφώνησαν να παρατείνουν ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης της διάθεσης του πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, όπως δήλωσαν δύο πηγές του Οργανισμού. Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) δήλωσε την Κυριακή (18/7/2021) πως η χώρα του τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε.
«Υποστηρίζουμε δυναμικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε» δήλωσε ο υπουργός Suhail al-Mazrouei, όπως μετέδωσε η τηλεόραση al-Sharq TV.
Διαβάστε ακόμη: