Νεκρός είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, ο δράστης της επίθεσης με δύο Σουηδούς νεκρούς στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας (16/10).

Η Βελγική Αστυνομία επιβεβαίωσε πως ο άνδρας που είχε συλληφθεί σε ένα καφέ στο Σκαρμπέκ των Βρυξελλών, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ.

Πυροβολήθηκε από την Αστυνομία στο στήθος και νοσηλεύτηκε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Μετά από λίγο υπέκυψε στα τραύματά του.

Όπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ, πάνω του βρέθηκε και το όπλο που χρησιμοποίησε στην τρομοκρατική επίθεση.

Βρυξέλλες: Ποιος ήταν ο 45χρονος που σκότωσε δύο ανθρώπους

Ο 45χρονος Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν κατηγορίες για τρομοκρατία στην πατρίδα του, την Τυνησία, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα.

Σε βίντεο που κατέγραψε ένας κάτοικος της περιοχής ο δράστη, ντυμένος με ένα πορτοκαλί μπουφάν και ένα λευκό κράνος, κρατά ένα πυροβόλο όπλο.

Αφού κατέβηκε από ένα σκούτερ, πυροβόλησε πολλές φορές στο δρόμο πριν κυνηγήσει ανθρώπους στην είσοδο ενός κτιρίου, σκοτώσει μέσα σε ένα ταξί δύο Σουηδούς και τραυματίσει τον οδηγό, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

O ένοπλος που άνοιξε πυρ αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», διέφυγε με δίκυκλο, με τη βελγική αστυνομία να εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του, ενώ ανέβασε στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4) το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ενώ κατά την επίθεση φώναξε «Allahu Akbar» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος).

Ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ ριζοσπαστικοποιήθηκε και μοιραζόταν την υποστήριξη του εξτρεμισμού στο διαδίκτυο.

Στο Facebook, χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Slayem Slouma».

Ο 45χρονος Τυνήσιος ισχυρίζεται στο βίντεο ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ υπερηφανευόταν ότι σκότωσε κακοποιούς.

Όπως είπε, πυροβόλησε δύο άτομα «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους» και να δείξει ότι «ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».

«Το όνομά μου είναι Abdesalem Al Guilani και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Είμαι από το Ισλαμικό Κράτος…», λέει σε βίντεο που ανέβασε.

Διαβάστε ακόμη: