Χαμόγελα στη Wall Street μετά την αποχώρηση Τραμπ. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού το… εμβόλιο κατά του κραχ έχει βρεθεί χρόνια τώρα, με τη μορφή «έκτακτης» ενέσιμης ρευστότητας από Fed. Ακόμη $1,9 τρις. και… έρχονται κι άλλα, όπως μας προϊδέασε η Γιέλεν.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Το πιο θερμό «καλωσόρισες» επιφύλασσαν για τον Μπάιντεν οι διεθνείς αγορές, όπως και είθισται ιστορικά στις ορκωμοσίες νέων προέδρων. Αυτή τη φορά ωστόσο τα κέρδη ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού η παραλαβή της εξουσίας από τον Μπάιντεν υπήρξε η καλύτερη πρώτη ημέρα προέδρου για τη Wall Street από το 1937.

Τόσο οι αμερικανικοί όσο και οι ασιατικοί δείκτες σκαρφάλωσαν σε ιστορικά υψηλά ελέω τεχνολογικών (με πάρτι της Netflix). Ο Dow Jones σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,6%, ο S&P 500 1,9% και ο Nasdaq 4,2%. (αναλυτικότερα εδώ)

Έφερε γούρι ο πρόεδρος…

Παραδόξως (ή μήπως όχι;) ανοδικά κινήθηκαν και δολάριο, πετρέλαιο, ακόμη και τα ασφαλή καταφύγια, όπως πολύτιμα μέταλλα και ομόλογα, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 1,09. Την ίδια ώρα, ο δείκτης φόβου VIX επανήλθε κάτω από τις 25 μονάδες. Οι μετοχές παγκοσμίως -MSCI World αλλά και Emerging (αναδυόμενες)- βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σχετικός δείκτης «φόβου/απληστίας» για EM βρίσκεται σε επίπεδα 2011, όταν δηλαδή η κρίση βρισκόταν σε πλήρη εκτόνωση.

Όπως και να χει, επρόκειτο για εβδομάδα… χαράς στα διεθνή χρηματιστήρια. Όλοι χαμογελάνε από ό,τι φαίνεται, εκτός ίσως από τους Bitcoiners, καθώς τα κρυπτονομίσματα διόρθωσαν μετά και τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, με τo Bitcoin να υποχωρεί προς τα $31.000. Πρόκειται πράγματι για σπάνιο θέαμα, μετοχές-μέταλλα-δολάριο να ανεβαίνουν ταυτόχρονα. Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε πως αυτό συμβαίνει όταν «ταϊζεις» μια αγορά με φθηνό χρήμα.

Money printer go brrr

Γιατί να μη χαμογελάνε λοιπόν; Aφού το… εμβόλιο κατά του κραχ έχει βρεθεί χρόνια τώρα, με τη μορφή «έκτακτης» ενέσιμης ρευστότητας από Fed. Θεραπεία διά πάσαν νόσον.

O Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως βασική προτεραιότητά του με το που αναλάβει καθήκοντα είναι το πακέτο «τόνωσης» (stimulus) των σχεδόν $2τρις. δολαρίων (συνολικά θα έχουν τυπωθεί 10 τρις. από την αρχή της πανδημίας), ενώ έρχονται κι άλλα! Η κάνουλα δεν αναμένεται να κλείσει, όπως άφησε να εννοηθεί η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, η οποία προειδοποίησε πως «έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας» και πως «θα χρειαστεί στήριξη η οικονομία». (υπερωρίες θα βαράνε στα πιεστήρια)

Ναι, η ίδια πρώην επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γιέλεν που καθιέρωσε τις διαρκείς «ενέσεις» ρευστότητας, τα μηδενικά επιτόκια και τα εθιστικά QE. Τα πιεστήρια πλέον δουλεύουν νυχθημερόν, τυπώνοντας κάθε μήνα σχεδόν $250 δις. (1/4 τρισεκατομμυρίου δηλαδή), φουσκώνοντας πλασματικά (δεν υπάρχει πιο ευγενικός τρόπος να το πει κανείς) μια ήδη παραφουσκωμένη αγορά που έχει αποσυνδεθεί από την παραγωγή και τρέφεται από φρεσκοτυπωμένα χαρτάκια, τα οποία ούτως ή άλλως σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν καθώς βαδίζουμε προς αμιγώς αχρήματη κοινωνία με την επέλαση των CBDC (Central Bank Digital Coins) και του ψηφιακού χρήματος.

Βρέθηκε το… εμβόλιο κατά του κραχ!

Η πρώην επικεφαλής της Fed και νυν ΥΠΟΙΚ, Τζάνετ Γιέλεν

Το λογαριασμό ποιος θα τον πληρώσει;

Για τις καταστρεπτικές μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει ο πληθωρισμός στην πραγματική οικονομία και τις μελλοντικές γενιές ουδείς φαίνεται να μιλά. Άλλωστε όπως είπαμε, αυτή ήταν εβδομάδα χαράς.

Κάποιοι από μας μπορεί να γίναμε γεροξούρηδες και να γκρινιάζουμε όταν όλοι γύρω πανηγυρίζουν. Την έχουμε αυτήν την τάση οι σορτάκηδες. Δεν τρελαθήκαμε όμως ακόμη να πανηγυρίζουμε για χάρτινα παλάτια, κι ας ζούμε στην εποχή που έχουν γυρίσει όλα τούμπα και το παράλογο έγινε λογικό. Δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ να συζητά για το πώς θα σώσει την αμερικανική οικονομία και το πρώτο του μέτρο να είναι «θα τυπώσουμε τόσα τρις.», αλλά το αντίθετο από αυτό: το πώς θα αποσύρει από μια άρρωστη οικονομία τα υποτιμημένα νομίσματα. Άλλωστε αυτή είναι και η πραγματική σπαζοκεφαλιά για αυτούς που ορίζουν τις τύχες του πλανήτη – το πώς θα γίνει ομαλά η μετάβαση στο ψηφιακό «δολάριο» (και πως θα σβηστεί το υπέρογκο αμερικανικό χρέος).

Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός κι εμείς χειροκροτούμε για τα καινούργια του ακριβά ρούχα. Όταν ο Dow Jones κάνει τη στροφή και γυρίσει, θα γίνουμε μάρτυρες της πιο επικής bear market όλων των εποχών. Και δεν είναι θέμα του αν, αλλά του πότε. Όμως όπως είπαμε και την περασμένη εβδομάδα, το ότι οι αγορές είναι φούσκα δε σημαίνει πως θα σκάσουν αύριο κιόλας…

Βρέθηκε το… εμβόλιο κατά του κραχ!

“Money printer go brrr”: Το διάσημο πλέον meme που σατιρίζει το ανεξέλεγκτο τύπωμα “θεραπεία διά πάσαν νόσον” της Fed

Διαβάστε περισσότερα για τα ασύλληπτα νούμερα πίσω από το τύπωμα της Fed εδώ

Για το που θα φτάσει το ξέφρενο ράλι των αγορών, εδώ